Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs daalt flink

Olieprijs daalt flink
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag flink gedaald. Bij een settlement van 105,76 dollar werd West Texas Intermediate bijna 4 procent goedkoper.

WTI verloor op maandbasis circa 10 procent. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de olieprijs op maandbasis daalde. Maar zelfs na de prijsdaling in juni zijn de olieprijzen sinds het begin van het jaar nog steeds ruim 40 procent gestegen.

Beleggers zijn enerzijds bezorgd dat het aanbod beperkt is, waardoor de prijzen hoger blijven, terwijl anderzijds de agressieve renteverhogingen door centrale banken druk zetten op de mondiale economie en daardoor ook de vraag naar olie.

OPEC+ besloot donderdag om de olieproductie in augustus op te voeren in hetzelfde tempo als in juli. Onder leiding van Saoedi-Arabië werd besloten om in augustus de dagproductie met 648.000 vaten op te hogen.

Dat is gelijk aan de verhoging voor juli, en meer dan de verhoging van 432.000 vaten die de afgelopen maanden werd doorgevoerd.

De productieverhoging van OPEC+ "lijkt onvoldoende om de markt in evenwicht te brengen", volgens analist Roberta Caselli van Global X.

Er zijn nog steeds risico's aan de aanbodkant, "gezien de ontwrichte Russische export en waarschijnlijke uitval in Libië en Ecuador", aldus Caselli, die er ook op wijst dat de belangrijkste producenten van de OPEC, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, "al bijna op hun maximale capaciteit zitten."

In de tussentijd kan de vraag naar olie op korte termijn verder verbeteren nu de Chinese economie heropent en omdat in de zomermaanden meer wordt gereisd.

Caselli verwacht dat "aanhoudende krapte in het aanbod de markt waarschijnlijk in evenwicht zal brengen, maar het risico van een afnemende vraag is reëel als de inflatiedruk aanhoudt en de consumentenbestedingen beginnen af te nemen", volgens de analist.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jan de vakman 30 juni 2022 22:11
    Dat er genoeg olie is wordt door kenners sterk betwijfeld, bijna alle opec landen halen hun limiet niet meer, tussen de regels door kan je lezen dat gazprom ook een stevig probleem heeft, de kans dat de olieprijs nog behoorlijk gaat stijgen is 5x groter, dan, dat hij terug gaat naar 80$, zeker als de chinese vraag herstelt!!
  2. The Saint 1 juli 2022 01:00
    Post Corona tijd constateer ik dat er volop gekocht wordt in de winkels, verkoop elektrische auto’s kan de vraag niet bijbenen, ondanks torenhoge benzine prijs is het druk op de snelwegen, vakanties en overvolle vliegvelden. Worden we in de maling genomen en door de financiële instituties de put in geluld ? Micron had uitstekende cijfers, terwijl volgens de analisten 2e kwartaal zou tegenvallen. Ik vermoed dat hier valse profeten de financiële belangen verkopen voor de hedgefondsen met miljarden in putopties en shortposities.
  3. WeetErOokNietAllesVan 1 juli 2022 07:14
    Ergens gelezen dat India gretig goedkope olie afneemt van Rusland. Saoudi’s waren voorgaande belangrijkste importeur aldaar. Deze arabische olie waarvan men nu beweert dat het nog steeds op max capaciteit zit zal dus nu richting westen moeten varen…. Dat duurt dus een paar maand vooraleer het aan uw benzinestation zit? (Niet vergeten dat het onderweg nog verscheidene malen getraded wordt!) Stabilisatie vd nieuwe marktcondities vraagt tijd. Jmho.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links