Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwak vertrouwenscijfer duwt Wall Street in een dip

Zwak vertrouwenscijfer duwt Wall Street in een dip
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zakten dinsdag in de rode cijfers, na een zwak cijfer voor het consumentenvertrouwen, dat de positieve stemming aan het begin van de handelsdag wegvaagde.

De S&P500-index daalde dinsdagavond 1,5 procent tot 3.840,60 punten en technologiebeurs Nasdaq moest 2,5 procent prijsgeven op 11.225,98 punten. 

Tot nu toe zijn de winstverwachtingen voor bedrijven in de S&P500 verrassend robuust gebleken dit jaar, zeiden analisten. Dat betekent dat er ruimte is voor tegenvallers wanneer de bedrijven vanaf volgende maand hun halfjaarrapporten publiceren. 

De index van Conference Board voor het consumentenvertrouwen daalde in juni tot 98,7, wat het laagste niveau in zestien maanden is. Amerikanen maken zich meer zorgen over de hoge prijzen van benzine en voeding en over de gezondheid van de economie. Economen gepolst door The Wall Street Journal rekenden gemiddeld op een daling van 103,2 naar 100,0. 
Ook een industriele index van de Federal Reserve van Richmond was met -19 het laagste cijfer in twee jaar tijd.

De cijfers herinneren de markt aan de mogelijkheid dat de Amerikaanse econonie al in een recessie zit. "De aanhoudend zwakke vertrouwenscijfers wijzen erop dat een recessieklimaat kan leiden tot een recessie",  zei John Lynch van Comerica.

Aanvankelijk stegen met name bedrijven gerelateerd aan de reisbranche op het nieuws dat de Chinese regering internationale reiziger korter in quarantaine gaat houden. 
 
S&P denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar met 2,4 procent zal groeien en in 2023 in een recessie belandt. De werkloosheid zal daarbij oplopen naar 4,3 procent tegen het eind van volgend jaar, aldus de kredietbeoordelaar.

De euro/dollar handelde op 1,0530. WTI-olie kostte 11,46 dollar per vat en dat was 1,7 procent meer dan maandag.

Bedrijfsnieuws

Robinhood steeg maandag zo'n 14 procent, nadat persbureau Bloomberg meldde dat cryptobeurs FTX de online broker zou willen overnemen. FX ontkent daar concrete plannen voor te hebben. Robinhood daalde dinsdag 3 procent.

Nike presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting, maar de marge stond wel onder druk als gevolg van de hogere kosten. In China nam de omzet opnieuw af en ook in thuismarkt Amerika behaalde de sportkleding- en schoenenfabrikant minder omzet. Het aandeel stond 7 procent lager.

De dividendbetalingen van vier van de zes grootste Amerikaanse banken zijn maandag verhoogd, nadat de Federal Reserve aangaf dat de banken ook bij een stevige recessie kunnen blijven uitlenen. Goldman Sachs verhoogt het dividend het meest, van 2,00 naar 2,50 dollar. Het aandeel stijgt licht.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links