Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen

BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen

(ABM FN-Dow Jones) De centrale banken van de wereld moeten de rente fors verhogen, ook al schaadt dit de groei aanzienlijk. Dit zegt de Bank voor internationale betalingen (BIS) in zijn jaarverslag.

De Zwitserse instelling, die bekend staat als de centrale bank van de centrale banken, waarschuwt dat de wereld een inflatiespiraal riskeert zoals in de jaren zeventig, als de rentes niet scherp omhoog gaan.

En zelfs als centrale banken de rente wel flink verhogen, kan de wereldeconomie alsnog geconfronteerd worden met een giftige combinatie van lage of negatieve groei en hoge inflatie, ook wel stagflatie genoemd.

De BIS heeft de afgelopen jaren een reeks waarschuwingen afgegeven over een te grote afhankelijkheid van gemakkelijk geld, maar haar advies werd grotendeels genegeerd.

"Geleidelijk de beleidsrente verhogen in een tempo dat achterblijft bij de inflatiestijgingen, betekent dalende reële rentetarieven. Dit is moeilijk te rijmen met de noodzaak om inflatierisico's onder controle te houden", zegt de instelling.

Overgewaardeerde activa en hoge schulden zijn een bijkomend risico en kunnen een groeivertraging vergroten, waarschuwt de BIS. Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. basinclab 27 juni 2022 08:30
    inflatie is alleen een gevolg van 'zeldzaamheid' van grondstoffen en 'werkkracht en voedsel';
    Belggen in geld moet men niet aanmoedigen...men moet preices verder doen waar men meer bezig was, en wat zeer goede vooruitgang opleverde: de beschikbare productiviteit verhogen, deel door die beter te bergoeden, en de grondstoffen: olie is nu ietwat 'artificieel' de boosdoener door de onvoorzien ? oorlog in europa...(en de covid in mindere mate). Dat sommige landen kredietproblemen kunnen krijgen, lijkt me eerder een 'relatief' probleem: landen die door meer geld in de economie te pompen voldoende zorgen voor werkkkrach,voedsel en grondstof hebben een deflatoir effect. Dirt deflattoir effect was zelfs iets te groot : europa kan de inflatie maar niet op 3% krijgen, voor de covid kwam.. Zolang men de olie nodig heeft zal men moten in investeren, of waar mogelijk in duurzame alternatieven... Grondstopf moet dan miscchien uit de diepzee komen... Bis moet natuurlijk zorg dragen voor de internationale betalingen en dat zal echt niet beter worden van duur geld: de investeerder die dat 'geleende' geld omzet in echte deflatie- (meervoedsel,grondstof,werkkracht), via ondernemingendie geld lenen zijn aan redelijkstrenge (zelf)normen gebonden en duur geld is alleen goed voor de banken...Dat er af en toe een faling is, lijkt me niet te vermijden: het past in een optimalisatie beperkte risiicos te nemen: er zijn nu eenmaal ook grote 'positieve' voordelen...
    nee de bis ziet alleen eigenbelang..
  2. Rendementer 27 juni 2022 10:41
    Dat is al 10 jaar bekend, maar bijna geen centrale bank trekt zicht er wat van aan. Vroeger waren de centrale banken onafhankelijker, maar dat is verleden tijd. Nu zijn ze vooral een speeltje van de politiek om de economische werkelijkheid te verbloemen. De EU is daar het mooiste voorbeeld van. De boodschap is terecht, maar denk maar niet dat er echt iets mee gaat gebeuren....
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links