Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street hoger na volatiele sessie

Wall Street hoger na volatiele sessie
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd na een volatiele handelssessie. De S&P 500 index won 1,0 procent op 3.795,73 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 30.677,36 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent hoger op 11.232,19 punten.

De stemming klaarde donderdag richting het slot op, na eerdere somberheid over de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Powell sprak woensdag in de Amerikaanse Senaat van een "uitdagende" doelstelling om de economie in de VS zacht te laten landen. Volgens marktanalist Jeffrey Halley van Oanda zette dit aanvankelijk een soort van opluchtingsrally voor aandelen in gang, omdat het betekent dat de Fed met dit besef waarschijnlijk minder agressief de rente zal gaan verhogen.

Donderdag verscheen Powell voor het Huis van Afgevaardigden. Opvallend was dat hij, in tegenstelling tot een dag eerder, nu wel het woord "onvoorwaardelijk" in de mond nam toen hem gevraagd werd naar de inzet van de Fed bij het bestrijden van de inflatie.

Volgens Krishna Guha van Evercore ISI impliceert "onvoorwaardelijk" dat de Fed bereid is om een hogere werkloosheid te accepteren, en ook een recessie, om de inflatie terug te dringen. Omdat Powell het woord woensdag niet in de mond nam, leek hij toen minder hawkish dan verwacht, volgens de marktkenner.

Donderdag benadrukte Powell dat een recessie niet onvermijdelijk is.

Uit economische cijfers wordt ondertussen steeds meer dat de inflatie en de monetaire verkrapping door de Fed op de economische activiteit drukken, zei Barclays. De consumptie van huishoudens zou vertragen, volgens indicatoren die zeer frequent worden bijgehouden, en ook de huizenmarkt verslechtert en zou in de komende kwartalen fors kunnen verzwakken, waarschuwt de Britse bank.

"We voorspellen dat groei in 2023 beneden de trend blijft, met niet meer dan 0,5 procent groei per kwartaal in de tweede helft van volgend jaar, wat wijst op een hoog risico van recessie."

Donderdag waren er cijfers over nieuwe werkloosheidsuitkeringen, die een lichte daling lieten zien tot 229.000, wat wel iets meer was dan de 225.000 die vooraf door economen werd verwacht.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in de VS toonde in juni de laagste stand in vijf maanden. Met name de industrie groeide een stuk minder hard. Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global is de economische groei in juni sterk vertraagd, wat duidt op een mogelijke economische krimp in het derde kwartaal.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0531. WTI-olie werd 2 procent goedkoper en kost nu rond de 104 dollar per vat. 

"Ik denk dat het een vergissing is om te denken dat de olieprijs zo hoog kan blijven, gezien de economische vertraging die door de centrale banken in gang is gezet en die waarschijnlijk later in het jaar zichtbaar wordt", zei Stephen Innes van SPI Asset Management.

Bedrijfsnieuws

Elon Musk noemt de nieuwe autofabrieken van Tesla in Duitsland en Texas, die eerder dit jaar opengingen, "gigantische geldovens". De fabrikant verliest miljarden door verstoringen van de aanvoerketens en uitdagingen bij de fabricage van de batterijen, aldus Musk in een interview met een club van Tesla-rijders, dat al eind mei plaatsvond, maar pas woensdag werd vrijgegeven. Het aandeel daalde licht.

Het aandeel Revlon is woensdag 34 procent gestegen en is inmiddels weer meer dan 7 keer zo veel waard als op 13 juni, toen het bedrijf faillissement aanvroeg. Donderdag verloor het aandeel zo'n 11 procent.

FedEx daalde licht in aanloop naar de kwartaalcijfers nabeurs.

Het coronavaccin van Novavax, dat eind december al goedkeuring in de EU kreeg voor toediening bij volwassenen vanaf 18 jaar, mag naar verwachting ook toegediend worden bij tieners van 12 tot 17 jaar. Deze aanbeveling heeft het CHMP gedaan, de adviescommissie van de EMA. Het aandeel steeg bijna 14 procent.

Moderna steeg meer dan 5 procent. De farmaceut krijgt steun van de Amerikaanse CDC om zijn coronavaccin toe te dienen bij kinderen van 6 tot 17 jaar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 24 juni 2022 00:20
    Wat is dat toch altijd , met die lijsten met beurzen en wat nog meer met die nullen er achter ??
    Stand is correct, maar is het niet te programmeren, dat de laatste verandering gewoon blijft staan ?
    Staat zo niet-informatief !
    Bij AEX, Duitsland etc. staat wel de laatste verandering, maar bij bijvoorbeeld de USA en Japan staan die belachelijke nullen ?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links