Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prosus ziet operationele winst dalen

Prosus ziet operationele winst dalen

(ABM FN-Dow Jones) Prosus verwacht in het afgelopen boekjaar een stevige winst per aandeel te boeken, dankzij de verkoop van een miljardenbelang in Tencent, maar zonder die desinvestering zal het operationele resultaat met een dubbelcijferig percentage dalen. Dat maakte de investeerder met een notering op het Damrak woensdag nabeurs bekend.

De winst per aandeel stijgt met 7,67 tot 7,99 dollar per aandeel, een toename van een slordige 170 procent, opgeteld bij de 4,59 dollar van een jaar eerder.

De verkoop van het belang van 2 procent in Tencent in april vorig jaar leverde een boekwinst op van 12,3 miljard dollar. Het boekjaar 2022 van Prosus loopt van 31 maart 2021 tot 31 maart 2022.

Exclusief de verkoop van Tencent-aandelen is de winst per aandeel 1,44 tot 1,69 dollar per aandeel lager dan de 3,60 dollar per aandeel in 2021, dus bijna een halvering. 

Gecorrigeerd voor niet-operationele posten zou de winstdaling beperkt blijven tot 0,42 à 0,63 dollar, ofwel een daling met 14 tot 21 procent. Dit is het cijfer dat volgens Prosus de beste weergave is van de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

De winstdaling komt vooral door aanhoudende investeringen in ecommerce en een lagere bijdrage aan de winst van Tencent, nu dat belang met 2 procent is verlaagd. Ook de financieringskosten stijgen, aldus Prosus.

Op 27 juni geeft Prosus meer details in zijn jaarverslag.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PROSUS 71% zegt kopen 38 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PROSUS

62,870 12 aug
-0,780 -1,23%
Premium

Prosus is onderwaardering beu

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links