Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street koerst hoger

Wall Street koerst hoger
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert vrijdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index wint 1,8 procent op 4.129,88 punten, de Dow Jones index stijgt 1,1 procent op 32.981,46 punten en de Nasdaq koerst 2,6 procent hoger op 12.042,41 punten.

Op weekbasis ligt de S&P op koers voor 5 procent winst na 7 verliesweken op rij. Zo gaan beleggers positief een lang weekend in. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

Veel aandacht gaat vrijdag uit naar inflatiecijfers. De inkomens en uitgaven van Amerikanen stegen in april conform verwachting. Samen met deze cijfers werd ook de PCE prijsindex gepubliceerd, een belangrijke leidraad voor de Federal Reserve. Op jaarbasis daalde de kerninflatie van 5,2 naar 4,9 procent, in lijn met de verwachtingen van economen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op het feit dat "Amerikaanse consumenten nog steeds bereid zijn geld uit te geven", gezien de stijging van de uitgaven met 0,9 procent in april.

Econoom Jim Reid van Deutsche Bank denkt dat de verbetering van het sentiment in de afgelopen dagen samenhangt met positieve geluiden van verschillende retailers, nadat waarschuwingen van onder meer Walmart eerder nog een verkoopgolf in gang zetten. Dat sentiment kreeg nog eens een extra zetje, omdat de markt goede hoop heeft dat de Federal Reserve niet te hard op de rem zal trappen bij het normaliseren van het monetaire beleid, aldus Reid. "Dit hielp de S&P om gisteren 2 procent hoger te sluiten."

Wel waarschuwt de econoom van Deutsche Bank voor de hoge volatiliteit, waardoor het beeld heel snel weer kan kantelen. 

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan daalde in mei harder dan eerder bleek uit een voorlopig cijfer en kwam uit op het laagste niveau in bijna 10 jaar. Volgens directeur Joanne Hsu zijn consumenten bezorgd over de inflatie.

De euro/dollar handelt vrijdagavond op 1,0709. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 2,749. 

Olie wordt iets duurder op 115 dollar.

Bedrijfsnieuws

Elon Musk wordt door aandeelhouders van Twitter aangeklaagd, omdat de Tesla-topman de koers van het social media-platform zou hebben gemanipuleerd. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag. Twitter stijgt 2 procent.

Dell Technologies heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar boven de marktverwachting gepresteerd. Het aandeel stijgt 13 procent.

Gap verwacht een winst- en omzetdaling in 2022 vanwege een onzeker macroklimaat en tegenwind door de hoge inflatie. Het aandeel daalde aanvankelijk maar noteert inmiddels 2 procent hoger.

Costco Wholesale behaalde in het afgelopen kwartaal hogere resultaten. De winst per aandeel was conform de verwachting van analisten. Het aandeel stijgt een procent.

Pinduoduo, Chinese online landbouwplatform met een Amerikaanse beursnotering, heeft in het eerste kwartaal de omzet zien stijgen en wist winst te maken. Het aandeel won donderdag al zo'n 10 procent en voegt daar vrijdag nog eens 10 procent aan toe.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links