Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat rustiger week voor de boeg

Wat rustiger week voor de boeg
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Komende week wordt iets rustiger voor beleggers in vergelijking met afgelopen tijd. De macro-economische kalender en ook de bedrijfsagenda zijn minder vol.

Ondertussen is de beursomgeving erg volatiel. De markten maken grote sprongen, dit door onzekerheid op verschillende gebieden. Onzekerheid wat de oorlog in Oekraïne betreft maar ook de coronasituatie in China, al lijken daar de ergste lockdowns achter de rug. En misschien nog het meest van al zijn de markten bezorgd over de oprukkende inflatie en rentes. Deze maken het voor bedrijven veel moeilijker te opereren. 

Maandag zullen we zien hoeveel vertrouwen de Duitse ondernemers in mei nog hebben. Frankrijk volgt dinsdag. Woensdag staat het consumentenvertrouwen van beide landen op het programma, samen met het vertrouwen van de ondernemers in België. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgt vrijdag. 

Op dinsdag staat er verder een reeks samengestelde inkoopmanagersindices op het programma, voor Japan, Europa en de Verenigde Staten. 

De Duitse economische groei over het eerste kwartaal staat voor woensdag geprogrammeerd, de Amerikaanse groei volgt een dag later en Frankrijk vrijdag.

Woensdag publiceert de Federal Reserve ook de notulen van haar laatste monetaire beleidsvergadering. Daarin trok de centrale bank de rente met 50 basispunten op. De Fed stelt nog zulke verhogingen in het vooruitzicht in de hoop daarmee de stevige inflatie een halt toe te roepen. Het laatste inflatiecijfer bedroeg 8,3 procent. Vrijdag krijgen we nog een nieuw Amerikaans PCE inflatiecijfer te zien. Dit cijfer wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de Fed.

De Turkse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit. Het land worstelt nog meer dan het Westen met geldontwaarding. In april bedroeg de inflatie in Turkije liefst 70 procent.

Bedrijfsagenda

Het hoogtepunt van het resultatenseizoen is duidelijk achter de rug. Komende week zijn er nog cijfers van Lucas Bols, Envipco en Holland Colours op woensdag. 

Verder zijn er ex-dividendnoteringen van onder andere Brunel, Euronext en NN Group op maandag, Aalberts op dinsdag en ASR en Van Lanschot Kempen op vrijdag. 

Air-France KLM, OCI en Shell houden dinsdag hun jaarvergadering; ASR, Brill, Ebusco, Hydratec en Van Lanschot Kempen doen dat woensdag.

Donderdag, Hemelvaartsdag, zijn de aandelenmarkten wereldwijd open maar belooft het een rustige dag te worden.

In het buitenland zijn er dinsdag nog cijfers van Best Buy. Donderdag openen Alibaba en Macy’s de boeken. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 60% zegt kopen 5 stemmen
AMX 67% zegt kopen 6 stemmen
ASCX 67% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jelle Trader 22 mei 2022 22:14
  Komende periode bepalend voor de richting van AEX

  Bijna gênant om op te merken, maar inmiddels zijn we min of meer gewend geraakt aan de gevechtshandelingen tussen Rusland en de Oekraïne. Dit geldt in zekere mate ook voor hoge energie, grondstoffen en voedselprijzen. De gevolgen zijn duidelijk, ongewenst hoge inflatieniveaus in combinatie met oplopende rentes. De financiële markten reageerden voorspelbaar met lagere indices tot gevolg. Immers, verhoogde rentes werken direct door op aandelenwaarderingsmodellen maar kennen daarnaast nadelige gevolgen voor beursgenoteerde bedrijven. Het beursniveau (AEX)heeft zich inmiddels aangepast en hernieuwd evenwicht gevonden met de gewijzigde variabelen.

  Een ding is zeker, het beleggingsklimaat laat momenteel te wensen over, maar beurzen en beleggers hebben hier wel hun posities op aangepast. Sommige ‘experts’ zijn echter volledig overtuigd dat beurzen spoedig in rap tempo verder dalen. Opmerkelijk genoeg waren dezelfde ‘experts’ nog niet heel lang geleden van mening dat de aandelenbeurzen new highs on the board zouden laten zien! Ruwweg het grootste gedeelte van experts benaderen beurzen en aandelen met zgn. traditionele fundamentele analyse, sommigen met kwantitatieve analyse en anderen enkel via technische analyse. Het toepassen van verschillende analysemethoden en het ‘lezen’ van positie technische factoren (optie- future open interest, call put ratio enz.) en het betrekken van personal behavior en markt behavior (markt psychologie, sentiment) geeft een meer inzicht en vaak een gefundeerder beeld. En, laten we wel wezen, gedegen kennis en ruime ervaring is een welkome aanvulling voor een succesvolle marktbenadering.

  Any way, velen zijn nu zeer negatief en van mening dat beurzen snel verder dalen. De huidige geopolitieke situatie speelt hierbij een belangrijke rol middels hoge energie- en voedselprijzen, oplopende inflatie- en rentes. Men redeneert dat het alleen maar slechter worden. Dat kan natuurlijk, maar er zou zich zo maar eens een geheel ander scenario kunnen ontvouwen. Stel dat Putin overlijdt? Oekraïne meer terrein herovert en kans maakt op een overwinning? De interne machtsstructuur binnen het Kremlin hierdoor uiteen valt? Putin het veld moet ruimen of wellicht ‘verdwijnt’ van het wereldtoneel? Er een nieuwe Kremlinclub wordt gevormd die snel weer olie- en gas wil gaan leveren aan Europese afnemers? Deze omwenteling zal ingrijpende Economische gevolgen hebben en beurzen doen herrijzen.
  Vele opties liggen open waardoor er altijd verschillende marktscenario’s mogelijk zijn.

  De AEX en overige beurzen. Herstelkansen zijn zeker nog steeds aanwezig. Het negatieve sentiment heeft tot gevolg dat posities zijn afgedekt of shortposities zijn opgetuigd. Beursdalingen worden hierdoor vertraagd of de beurs kan hierdoor juist snel van richting veranderen.

  Bijgaand een AEX dag grafiek. Zolang de AEX boven tussen 650 en 662 blijft hoveren, kan er een herstel plaatsvinden. Een snelle neerwaartse doorbraak door AEX 650 (lowest low) is negatief voor komende periode.

  Tip: Bepaal je stops en plan van tevoren je maximaal aanvaardbare verlies en blijf bij je plan.
  Good luck en happy trade.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 01 jul
  655,68
  -0,54% -3,55
 2. AMX 01 jul
  899,44
  -0,40% -3,65
 3. ASCX 01 jul
  1.261,39
  -0,21% -2,66

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links