Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street sluit flink hoger

Wall Street sluit flink hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige winsten gesloten, nadat de Amerikaanse detailhandel in april bleef groeien en Fed-voorzitter Powell zei dat de Amerikaanse economie de monetaire verkrapping goed lijkt te kunnen doorstaan. 

De S&P500-index sloot 2,02 procent hoger op 4.088,85 punten. De Dow Jones-index klom 0,7 procent tot 32.654,49 punten en de Nasdaq sloot 2,76  procent hoger op 11.984,52 punten.

Beleggers pikten aandelen van technologiebedrijven en banken op die hard geraakt werden in de laatste verkoopgolf. 

In de afgelopen weken gingen de aandelenmarkten onderuit, op een scala aan economische, geopolitieke en coronavirus-gerelateerde zorgen. Het zwaarst van al wegen de vooruitzichten voor de Amerikaane economie nu de Fed de rente snel verhoogt om de inflatie omlaag te brengen.

Een groei van de detailhandelsomzet met 0,9 procent in maart, was iets lager dan verwacht, maar wees op voldoende veerkracht bij de consument. " Dit laat zien dat de consument de inflatoire tegenwind opvangt. De  bestedingen stijgen al voor de vierde maand op rij" , zei Jeffrey Roach van LPL Financial. " Als de prijsdruk genoeg kan afzwakken om een deel van de druk op de consumenten weg te nemen, verwachten we opverende economische groei in het tweede kwartaal."

De aandelenmarkten zag de winsten wat afkalven na uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Hij herhaalde dat de inflatie "veel te hoog" is en dat de Fed niet zal rusten voor die weer beheerst is. Powell weet nog niet hoe hoog de rente daarvoor moet worden. Wel gaf de centrale bankier de boodschap af dat hij gelooft dat een 'softish' of " min of meer zachte" landing mogelijk is voor de economie. Dat zal niet zonder kleerscheuren zijn, voegde hij daaraan toe. "Het kan wel wat pijn doen." 
 
De Amerikaanse detailhandel zette in april 0,9 procent meer om, wat dichtbij de verwachting was, terwijl de groei in maart werd bijgesteld naar 1,4 procent. Hier was 0,5 procent voorspeld. In de namiddag bleek de Amerikaanse industriële productie in april sterker dan verwacht te zijn gestegen. De bedrijfsvoorraden stegen in maart 2,0 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in mei volgens de verwachting uitgekomen op 75. In april noteerde de index op 77.  "Samen met de rentegevoelige bouwsector zal Joe Sixpack de komende maanden weer in belangrijke mate het verloop van de economie bepalen", voorzgag econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De olieprijs daalde. Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,6 procent lager op 112,40 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar steeg tot 1,0541. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog 1,0434 op de borden. De euro steeg nadat de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot het een "realistische verwachting" noemde dat de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen op 21 juli. De uitspraak wordt zondag uitgezonden in televisieprogramma College Tour.

Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen behoorden tot de winnaars. Chipfabrikant Nvidia won 5 procent. Tesla 4 procent en Apple 2,4 procent. 

Citigroup sloot 8 procent hoger na een melding dat Warren Buffet' s Berkshire Hathaway Inc voor 3 miljard dollar aan aandelen in de bank heeft gekocht. 

United Airlines won 7,4 procent. De vliegmaatschappij verhoogde zijn omzetverwachting nu de vraag naar vliegtickets toeneemt. Ook American en Delta Air Lines sloten 6 procent hoger.

Twitter verloor maandag 8 procent maar steeg dinsdag ruim 2,9 procent. Elon Musk zou minder voor de uitlaatklep van miljarden meningen willen betalen omdat misschien wel 20 procent van de accounts op de website nep zou zijn. Twitter denkt zelf 5 procent en Musk vraagt nu bewijs van CEO Parag Agrawal, voordat de overname kan doorgaan. Musk bood 44 miljard dollar. Twitter staat nog steeds achter de overeengekomen overnameprijs en voorwaarden.

Walmart en Home Depot openden dinsdag de boeken. Home Depot wist de verwachtingen te verslaan en verraste met een meevallende vergelijkbare groei. Het aandeel won 2,7 procent. 

Walmart verlaagde de outlook en verloor maar liefst 12 procent van zijn waarde. De retailreus heeft last van knelpunten in aanvoerketens en hogere arbeidskosten. 

De grote productiefaciliteit van Tesla in Shanghai draait momenteel nauwelijks op halve kracht, terwijl de fabrikant had verwacht inmiddels weer op het niveau van voor de coronamaatregelen te produceren. Dit schreef de South China Morning Post dinsdag, op basis van uitspraken van de CEO's van twee toeleveranciers van Tesla. Het aandeel Tesla steeg 5 procent.  

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links