Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vlakke opening Wall Street in de maak

Vlakke opening Wall Street in de maak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke opening tegemoet, herstellend van lagere futures en ondanks zwakke economische cijfers uit China en de regio New York.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening 0,1 procent in het rood. Een paar uur eerder stond de future nog een paar tienden lager.

De afgelopen zes weken daalde de S&P500-index, hoewel er vrijdag een herstel was. Beleggers maken zich ongerust dat de Federal Reserve te laat tot de ontdekking kwam dat de gierende inflatie grote risico's in zich herbergt en nu te agressieve stappen zal zetten om die inflatie te beteugelen. Dat zou de Amerikaanse economie in een recessie kunnen dompelen.

De verkoopgolf is versterkt door de oorlog in Oekraïne en coronalockdowns in China. Zowel aandelen als cryptomunten als staatsleningen voelen de druk en beleggers hebben moeite met het vinden van een veilige haven.

Sommige kiezen ervoor om toch maar weer aandelen te kopen, nu die wat goedkoper zijn geworden.

"We hebben signalen nodig dat de inflatie niet allen piekt maar echt minder wordt voordat de markt een houdbare bodem bereikt", zei David Donabedian van CIBC. "Er kunnen wel tussentijdse stijgingen zijn, maar over de langere termijn is het een langdurig proces dat door economische cijfers gedreven wordt."

De Chinese economie voelt de pijn van de lockdowns om het coronavirus in toom te houden. De detailhandelverkopen daalden in april 11 procent op jaarbasis en de industriële productie kromp met bijna 3 procent.

Een uur voor de openingsbel bleek dat de index voor de industriële activiteit in de regio New York sterk onderuit is gegaan in mei. De Empire State Index daalde van een plus van 24,6 in april tot 11,6 negatief, vooral doordat de nieuwe orders kelderden. De sterke stijging van april werd daarmee weer geheel teniet gedaan.

De olieprijs daalde licht. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 108,05 dollar en Brent-olie voor juli werd 0,6 procent goedkoper op 110,88 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0432. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0399 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Tesla gaat een week later dan aanvankelijk gepland de productie in Shanghai weer opvoeren tot het niveau van voor de lockdowns in de Chinese stad, meldde persbureau Reuters. Het aandeel bewoog voorbeurs niet noemenswaardig.

Ford heeft meer aandelen verkockt van Rivian Automotive. De maker van elektrische vrachtwagens staat hierdoor verder onder druk. In totaal werden 15 miljoen aandelen verkocht. Rivian lijkt 1 procent lager te gaan openen.
 
McDonald's heeft besloten zich definitief terug te trekken uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit brengt een afschrijving van circa 1,3 miljard dollar met zich mee. Het aandeel lijkt vlak te openen.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag fors hoger, maar wist de verliezen van eerder in de week niet weg te poetsen. De S&P 500 index steeg 2,4 procent op 4.023,89 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 32.196,66 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent hoger op 11.805,00 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links