Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cijferseizoen weer grotendeels achter de rug

Cijferseizoen weer grotendeels achter de rug
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het cijferseizoen is inmiddels wel achter de rug. Komende week zijn het vooral jaarvergaderingen en ex-dividendnoteringen die de agenda vullen.

Op maandag zijn er nog wel cijfers van B&S en houdt Pharming een HAE-dag. Een dag later opent Signify de boeken en woensdag zijn er kwartaalresultaten van ABN AMRO, Azerion, CTP en HAL.

Donderdag opent Aalberts de boeken en vrijdag is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering over het bod van KKR op Accell.

Net als op het Damrak is het cijferseizoen in het buitenland ook grotendeels wel geweest. Dinsdag let de markt nog op de cijfers van Home Depot en Walmart in de VS. Halverwege de week zullen aandeelhouders van Prosus goed letten op wat Tencent, de belangrijkste deelneming van de techinvesteerder, meldt. Dan zijn er ook cijfers van het Amerikaanse Lowe’s en Target.

Donderdag zijn er cijfers van Applied Materials, van belang voor de halfgeleidersector, en op vrijdag zijn er resultaten van Deere.

De macro-agenda is voor komende week wel weer goed gevuld. De week start op maandag met een serie Chinese cijfers en de Amerikaanse Empire State index.

Dinsdag is het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek aan de beurt met een brij aan cijfers en uit de eurozone komt een groeiraming. In de VS staan de detailhandelsverkopen  en de industriële productie op de rol.

Op woensdag is er een inflatiecijfer in de VK, net als in de eurozone. Deze cijfers zijn van groot belang voor het toekomstige monetaire beleid van de centrale banken. In dat opzicht is het donderdag opletten wat de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB te melden hebben.

Valutahandelaar Joost Derks van iBanFirst meent dat de geloofwaardigheid van de ECB op het spel staat.

De ECB kan volgens Derks de daling van het vertrouwen terugwinnen door op de vergadering in juni duidelijke taal te spreken en daar ook naar te handelen. "Geen woorden maar daden zoals ze in Rotterdam zeggen en de rente met 0,25 of wellicht zelfs met 0,5 procentpunt verhogen." Want, zo benadrukt de valutahandelaar, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

"Zolang ferme actie van de ECB uitblijft, zal de euro onder druk blijven in deze lastige marktomgeving met de oorlog in Oekraïne verder weg van vredesbesprekingen dan ooit, oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen en een energiecrisis die op de loer ligt."

Op vrijdag zijn er producentenprijzen uit Duitsland en Britse detailhandelsverkopen. In de eurozone staat het consumentenvertrouwen op de rol en in de VS de leidende indicatoren.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jelle Trader 15 mei 2022 18:22
  Oekraïne dubbel winnaar na songfestival zege.

  Een van tevoren geplande triomf werd duidelijk na afloop van het Eurovisie Songfestival voor Oekraïne. Los van het muzikale aspect heeft deze zege een grote symbolische waarde welke breed maatschappelijk wordt gedragen door de Europese gemeenschap. Oekraïne kan rekenen op sympathie en brede steun van het Westen. Voor Poetin en Rusland is dit eveneens pijnlijk helder geworden. In het bijzonder het faciliteren van moderne aanval- en verdedigingswapens van de Westerse landen dragen bij aan een sterkere tactische gevechtssterkte voor de Oekraïense strijdkrachten waardoor zij krachtiger en meer weerbaar zijn tegen het vermoeide, ongeorganiseerde en het slecht gemotiveerde Russische leger.

  Rusland heeft inmiddels troepen verplaatst en trekt zich gedeeltelijk terug uit bepaalde gebieden. Kennelijk is er onvoldoende gevechtscapaciteit om in alle gebieden de strijd aan te gaan en deze vervolgens te annexeren. Dit schetst niet bepaalt het beeld van een succesvol en overheersende aanvalsmacht. Oekraïne wordt met de dag sterker, Ruslands positie ligt onder vuur. Mogelijk is het slechts een kwestie van tijd voordat partijen door deze nieuw ontstane situatie versneld aan tafel komen waardoor verder bloedvergieten wordt voorkomen. Sommigen houden rekening met de inzet van tactische kernwapens, doch om reden dat deze slechts operationeel inzetbaar zijn middels autorisatie van een aantal hoge militairen is deze kans minder groot dan algemeen aangenomen. Zeker als Russische militaire successen uitblijven ligt het niet in lijn der verwachting dat er gekozen wordt voor een nucleaire inzet. Dit om reden dat dit het ook vragen of aversie oproept bij de Russische bevolking.

  Mogelijk geeft enige ontspanning al ruimte voor herstel op de verschillende aandelen, edelmetalen en valutamarkten. Daarnaast zou de sterk gestegen dollar kunnen afvlakken of zelf corrigeren, de euro daarentegen aan kracht winnen, zeker nu er een mogelijke ECB-rentestap op de agenda staat deze zomer.

  Begin mei noteerde de AEX ruim boven 700, terwijl er voldoende redenen waren aan te nemen dat dit niveau te hoog was met het nieuws wat op dat moment voorhanden was. (Klik op onderstaande blauwe link)
  www.iex.nl/Nieuws/745798/Weer-een-dru...

  Inmiddels is de dollar gestegen, en de beurzen substantieel gedaald. Koersen zijn meer in evenwicht met verhoogde rentestand en toekomstige winstverwachtingen. Ondanks dat zijn vele beleggers negatiever en terughoudender dan twee weken geleden. Omdat het sentiment negatief is, de oorlog mogelijk binnen afzienbare tijd in een andere fase belandt, de euro t.o.v. de dollar kan aantrekken, kan inhouden dat er imposante herstelrally kan plaatsvinden komende periode.

  Zijn alle rode vlagen dan ineens verdwenen? Nee, zeker niet, maar een aantal aandelen en sectoren zijn behoorlijk sterker gedaald dan de verschillende indices. De AEX heeft een tweede hogere bodem gevormd (B) welke netjes onderaan het stijgende trendkanaal heeft standgehouden. Eerste horde is AEX 700, de volgende AEX 715. Als na verwachting de AEX duurzaam boven 715 sluit, dan passeert de index zowel een horizontale weerstand, maar verlaat ook het dalende trendkanaal. Eenzelfde situatie geldt voor de Nasdaq. Ook deze index bevindt zich onderaan een dalend trendkanaal.
  Een idee zou kunnen zijn om alvast aandelen te selecteren die behoorlijk meer zijn gedaald dan het beursgemiddelde, een specifiek product- of een duurzame oplossing kennen, of bedrijven die deel uitmaken van een onderscheidende en veelbelovende sector. De AEX zal nog wel volatiel blijven komende periode, maar na de forse correctie zou normaalgesproken een herstel kunnen plaatsvinden.

  Tip: Bepaal je stops en plan van tevoren je maximaal aanvaardbare verlies en blijf bij je plan.

  Good luck en happy trade.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links