Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valuta: ECB moet in actie komen

Valuta: ECB moet in actie komen
Beeld: ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank moet snel in actie komen, wil het zijn geloofwaardigheid niet verliezen. Dit zegt valutahandelaar Joost Derks van iBanFirst tegen ABM Financial News.

"Op de valutamarkten wordt in ieder geval flink wat druk gezet op de euro en is het steunniveau voor de euro/dollar rond 1,0350, wat jaren standhield, inmiddels bereikt. De speech van Lagarde afgelopen week had niet het gewenste effect, de markt vond het in ieder geval too little too late", aldus Derks.

En een zwakkere euro "gooit nog wat meer olie op het vuur", waarschuwt Derks, want zo importeert Europa nog meer inflatie, terwijl deze al hoog staat.

De ECB kan volgens Derks de daling van het vertrouwen terugwinnen door op de vergadering in juni duidelijke taal te spreken en daar ook naar te handelen. "Geen woorden maar daden zoals ze in Rotterdam zeggen en de rente met 0,25 of wellicht zelfs met 0,5 procentpunt verhogen." Want, zo benadrukt de valutahandelaar, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

"Zolang ferme actie van de ECB uitblijft zal de euro onder druk blijven in deze lastige marktomgeving met de oorlog in Oekraïne verder weg van vredesbesprekingen dan ooit, oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen en een energiecrisis die op de loer ligt."

Alles bij elkaar optellend is het risico volgens Derks zeer reëel dat de euro/dollar het steunniveau op 1,0341 serieus gaat testen. De grote vraag is of deze houdt.

De euro/dollar handelt inmiddels op 1,0411.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 wiegveld 15 mei 2022 14:12
  Postte dit vanochtend

  Graag ook aandacht voor valutabewegingen de komende keren!
  op naar pariteit euro/dollar.
  Hoe gaan yen en renmimbi devalueren tegen dollar.
  Komt China in een dollartekortsituatie terecht?

  Ofwel dreiging valutaoorlog realistisch?

  Zie reactie van de heer D.Schmull oud MS directie op een vraag.

  De devaluatie van de Chinese Yuan en ook die van de Japanse Yen is heel groot nieuws. Dit kan leiden tot enorme spanningen. China heeft het economisch heel moeilijk en heeft een enorme vraag naar Dollars om haar gigantische Dollarschulden overeind te houden. China heeft een Dollartekort. Japan probeert haar Yield Curve Control (YCC) te verlengen, ondanks de stijgende Amerikaanse rentes. YCC betekent, dat de stijging van obligatie-rendementen wordt tegengehouden. Maar tegelijkertijd exporteren zij, door hun devaluatie, deflatie, wat negatief is voor de wereldeconomie. De Eurozone devalueert eveneens, want de ECB weigert vooralsnog de rente te verhogen. Maar de Eurozone heeft nu een handelstekort, vanwege de hoge olieprijs. Dus de Amerikaanse Dollar blijft maar stijgen, wat funest is voor de
  wereldschuld, dat grotendeels in Dollars luidt. Daarom is een crisis onvermijdelijk.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links