Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aegon CEO: hogere rente gaat later helpen

Aegon CEO: hogere rente gaat later helpen
Beeld: Aegon

(ABM FN-Dow Jones) De stijgende rente zal op korte termijn de hoeveelheid kapitaal die Aegon genereert niet sterk vergroten, maar op de middellange termijn is de hogere rente wel gunstig. Dat stelde CEO Lard Friese van Aegon donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van de verzekeraar.

Door de manier waarop Aegon zijn balans heeft ingericht, is er op korte termijn minder geld om te herinvesteren, maar op de middellange termijn zal het hogere rendement op obligaties er voor zorgen dat er meer kapitaal wordt gegenereerd.

De rente steeg het afgelopen kwartaal fors, nadat de Amerikaanse Federal Reserve agressieve monetaire verkrapping aankondigde om de torenhoge inflatie te beteugelen.

Aegon boekte minder winst dan analisten hadden voorzien door een fors verlies op de afdekking van het renterisico. Tegelijkertijd bleef de solvabiliteit sterk, waar analisten een daling hadden voorspeld.

Het nettoresultaat werd door Friese als "boekhoudkundige ruis" afgedaan. "Het blijft blijkbaar erg moeilijk voor buitenstaanders om dit goed te doorgronden", zo verklaarde de topman de niet zo accurate inschattingen van de analisten.

Het belangrijkste voor Aegon is volgens Friese dat de solvabiliteit "rotsvast" bleef en niet gevoelig voor de volatiele financiële markten in het afgelopen kwartaal, met dalende aandelenkoersen, sterk stijgende energieprijzen en sterk bewegende marktrentes.

"Aegon is met een ijzersterke balans uit dit kwartaal gekomen. We hebben de verwachtingen van analisten voor de solvabiliteit juist verslagen, in alle landen", zei Friese. "De hedges hebben hun werk dus zeer goed gedaan."

Aegon blijft intussen bezig om de risico's te verlagen op zijn omvangrijke portefeuille van Amerikaanse lijfrentes, van ongeveer 80 miljard dollar, en zo kapitaal vrij te spelen.

Eerst werd gestopt met het verkopen van nieuwe polissen, toen werden de risico's anders afgedekt met een nieuw hedgingprogramma. Daar ging veel tijd in zitten vanwege de omvang van het bedrag. De nieuwe hedge die sinds eind vorig jaar gereed is, bleek 97 procent effectief.

Daarnaast wist Aegon veel kapitaal vrij te spelen door polishouders te benaderen met een alternatief aanbod.

Nu is de verzekeraar zo ver dat er met externe partijen kan worden gesproken over een mogelijke herverzekeringsdeal. Het doel blijft om kapitaal vrij te spelen voor aandeelhouder en de marktrisico's voor de verzekeraar te verlagen, zei CFO Matt Rider tijdens de toelichting. Maar het moet wel werkbaar zijn en genoeg opleveren, voegde hij daaraan toe.

"Tegenpartijrisico is een belangrijk punt", merkte Friese op. "Het gaat om een groot bedrag, 80 miljard dollar. Als je dat bij één partij herverzekert, dan heb je nogal een groot tegenpartijrisico."

Hoe sterk de solvabiliteit door zo'n deal zou kunnen stijgen, wilde Aegon niet kwijt, omdat er nog over de financiële details moet worden onderhandeld.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon 87% zegt kopen 15 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bullwish 12 mei 2022 10:14
  quote:

  Mr.Windows schreef op 12 mei 2022 10:05:

  ik ben blij dat ik geen aandelen AEGON heb want als je naar de andere verzekeraars kijkt zoals NN en ASR die doen het vele malen beter, qua koers/dividend%/degelijkheid.
  Daarom zit Aegon ook in een grootschalige transitieperiode. Als u zich de afgelopen tijd goed in Aegon had verdiept, had u geweten wat er speelt. Het gaat met Aegon de goede kant op. Zoiets vergt tijd. Het aandeel koerst nu op een laag niveau, over een tijdje kan dat een stuk hoger zijn.
 2. forum rang 6 Ronald Engels 12 mei 2022 16:38
  quote:

  watergeus schreef op 12 mei 2022 13:00:

  Als ik dit verhaal weer lees dan denk ik dat tegen de tijd dat ze voordeel hebben de situatie waarschijnlijk weer veranderd is. Kortom AEGON loopt achter de feiten aan.
  ===================================
  watergeus

  Aegon personeel zijn ambtenaren en lopen dus altijd achter de feiten aan en nemen dus keer op keer verkeerde zelf bescherming/voorzichtigheid beslissingen, is reeds20 jaar zo en zullen dus nooit een fatsoenlijk rendement opleveren voor de eigenaren / aandeelhouders van hun bedrijf. Blijft een trieste beschamende situatie bij Aegon sinds ruim 20 jaar.

  M.v.g. Ronald
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Aegon

3,880 05 jul
-0,360 -8,49%
Premium

Aegon profiteert niet volledig van gestegen rente

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links