Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omzet InPost bijna verdubbeld, maar kosten nemen ook toe

Omzet InPost bijna verdubbeld, maar kosten nemen ook toe

(ABM FN-Dow Jones) InPost heeft in het eerste kwartaal van 2022 de omzet bijna zien verdubbelen, vooral dankzij de overname van Mondial Relay, maar ziet zich ook geconfronteerd met hogere kosten. Dit maakte het Poolse kluisjesbedrijf met een notering op het Damrak woensdagochtend bekend.

"Een goede start van het jaar in een uitdagend 2022", oordeelde CEO Rafal Brzoska in een toelichting.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 94,4 procent op jaarbasis tot 1,54 miljard Poolse zloty, omgerekend circa 321 miljoen euro. De overname van Mondial Relay droeg 75 procentpunt bij aan de omzet. Exclusief de overname bedroeg de omzetgroei 19 procent. De volumes stegen met 68 procent op jaarbasis, en met 18 procent op een vergelijkbare basis.

De volumes in Polen groeiden afgelopen kwartaal met 16 procent, waar de markt vermoedelijk met 15 procent groeide. Eind 2021 had InPost een marktaandeel van 48 procent.

In Frankrijk groeiden de volumes met 8 procent, terwijl de markt hier kromp met 16 procent. En in het Verenigd Koninkrijk stegen de volumes met 157 procent.

In het afgelopen kwartaal steeg de aangepaste EBITDA met 23 procent tot 409 miljoen zloty. De verbetering was geheel te danken aan de overname van Mondial Relay.

De marge bedroeg 26,5 procent. Exclusief Mondial daalde de marge van 41,9 naar 35,3 procent. Bij de jaarcijfers waarschuwde InPost al voor margedruk als gevolg van oplopende kosten.

De nettowinst daalde op jaarbasis met 29 procent naar 69,4 miljoen zloty.

Outlook

Inpost waarschuwde bij de kwartaalcijfers opnieuw voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, naast de hoge energieprijzen en inflatie.

Het bedrijf heeft op 1 april een deel van de prijzen verhoogd met 8 procent en doet daar in mei nog 5 procent bij. Aanpassing van tarieven die contractueel zijn vastgelegd zullen pas in het vierde kwartaal effect sorteren, verwacht InPost.  Dit zou de marges weer naar de oude niveaus moeten brengen, verwacht CEO Brzoska. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
INPOST 69% zegt kopen 16 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

INPOST

5,094 05 jul
0,000 0,00%
Premium

InPost kampt met fikse margedruk

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links