Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Luchtvrachtvervoer voelt impact oorlog Oekraine

Luchtvrachtvervoer voelt impact oorlog Oekraine
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het mondiale luchtvrachtvervoer stond in maart onder druk als gevolg van de impact van de Russische inval in Oekraïne en de uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus in Azië. Dit meldde de International Air Transport Association (IATA) dinsdag.

De mondiale vraag, gemeten in tonkilometer, daalde in maart op jaarbasis met 5,2 procent. De capaciteit lag 1,2 procent boven dezelfde maand in 2021. De capaciteit in februari lag nog ruim 11 procent hoger op jaarbasis.

"Luchtvrachtmarkten weerspiegelen de wereldwijde economische ontwikkelingen. In maart verslechterde het handelsklimaat. De combinatie van oorlog in Oekraïne en de verspreiding van de omikronvariant in Azië heeft geleid tot stijgende energiekosten, ergere verstoringen van de aanvoerketen en verhoogde inflatiedruk. Als gevolg hiervan worden er in vergelijking met een jaar geleden minder goederen vervoerd, ook per vliegtuig", aldus IATA.

De tegenwind voor de luchtvracht zou kunnen afnemen als er vrede komt in Oekraïne en door een afzwakking in China's strenge COVID-19-beleid.

"Aangezien geen van beide op korte termijn waarschijnlijk lijkt, kunnen we steeds grotere uitdagingen verwachten voor luchtvracht, net nu het herstel op de passagiersmarkten versnelt", aldus Willie Walsh, IATA's directeur-generaal.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM
DEUTSCHE POST AG NA O.N.
FedEx Corp
LUFTHANSA AG VNA O.N.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 1,107
  0,00% 0,000
 2. 5,593
  -1,44% -0,082
 3. 35,350
  -1,34% -0,480
 4. FedEx Corp 06 jul
  227,720
  -0,82% -1,890

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links