Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Powell wakkert rentevrees Wall Street aan

Powell wakkert rentevrees Wall Street aan
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag lager geëindigd. De S&P 500 index verloor 1,5 procent op 4.393,66 punten, de Dow Jones index daalde 1,1 procent op 34.792,76 punten en de Nasdaq leverde 2,1 procent in op 13.174,65 punten.

"De Amerikaanse markten kenden een aardige start, gesteund door een combinatie van positieve kwartaalcijfers en optimistische vooruitzichten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, terwijl de Nasdaq profiteerde van goede resultaten van Tesla", schetste marktanalist Michael Hewson van CMC Markets het eerste deel van de handelsdag.

Wall Street verloor terrein na uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Powell zei in een paneldiscussie van het IMF dat het gepast is dat de centrale bank de beleidsteugels wat sneller gaat aantrekken. Een renteverhoging met 50 basispunten ligt daarom zeker op tafel bij de komende Fed-vergadering in mei, aldus Powell. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde rond het slot donderdag op 2,90 procent.

"Opvallend is trouwens dat het percentage 'bulls' (optimisten) onder Amerikaanse particuliere aandelenbeleggers vorige week is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten: 15,8 procent! De bull-bear-index (verhouding tussen optimisten en pessimisten op de Amerikaanse aandelenmarkt) is daardoor gedaald naar het laagste niveau sinds 2013", aldus investment manager Simon Wiersma van ING, die erop wees dat dit mogelijk een goed instapmoment kan blijken te zijn.

Op macro-economisch vlak bleken de wekelijkse steunaanvragen met 2.000 gedaald. Daarmee was de afname iets minder sterk dan economen hadden verwacht.

De Philadelphia Fed index bleek juist harder dan verwacht gedaald. Maar met een positieve stand wijst de index erop dat een meerderheid van de ondernemers nog altijd een groei van de bedrijvigheid verwacht.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0832. De olieprijs is donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 103,79 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent duurder
 
Bedrijfsnieuws

De cijfers van Tesla waren beter dan verwacht. De omzet steeg met 81 procent naar 18,7 miljard dollar en dit leverde een nettowinst op van 3,3 miljard dollar. Wedbush-analist Daniel Ives zei dat beleggers vooral opgelucht zijn over de optimistische geluiden rond de productie in Shanghai. Eind maart werd de Tesla-fabriek daar gesloten vanwege nieuwe coronalockdownmaatregelen. Het aandeel steeg ruim 3 procent.

Netflix verloor nog eens 3,5 procent na de koersval van 35 procent woensdag. 

Elon Musk overweegt een tenderbod op Twitter om aandelen direct van aandeelhouders te kopen, gezien het gebrek aan een duidelijke reactie van het bestuur van Twitter op zijn vorige week gecommuniceerde bod. Dit werd donderdag duidelijk uit documenten ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Musk heeft inmiddels 46,5 miljard dollar aan financiering veiliggesteld, daarbij geholpen door Morgan Stanley, Bank of America, Barclays en BNP Paribas. Bronnen meldden aan Wall Street Journal dat Musk een investeringspartner overweegt om samen een bod uit te brengen. Het aandeel Twitter steeg bijna een procent op 47 dollar, ruim onder het bod van 54,20 dollar dat Musk vorige uitbracht.

United Airlines won ruim 9 procent na cijfers, terwijl aluminiumproducent Alcoa juist een flinke stap terug moest doen. De staalfabrikant boekte evenwel meer omzet en winst. Het aandeel Alcoa verloor 17 procent.

AT&T boekte minder omzet en winst, maar de winstdaling was minder scherp dan analisten hadden verwacht. Het aandeel won 4 procent.

Philip Morris zag de winst ook dalen, maar net als bij AT&T viel de winstdaling mee. De sigarettenmaker verlaagde de outlook voor heel dit jaar. Vanaf april rekent Philip Morris niet langer op inkomsten uit Oekraïne en Rusland. Het aandeel steeg 2 procent.

Blackstone daalde ruim 6 procent na het openen van de boeken, waarbij het beheerd vermogen steeg naar ruim 915 miljard dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links