Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB preekt geleidelijke aanpassing monetair beleid

ECB preekt geleidelijke aanpassing monetair beleid
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal geleidelijk zijn monetaire beleid aanpassen en pas de rente geleidelijk verhogen enige tijd nadat het opkoopprogramma van obligaties is gestopt. Dat heeft Christine Lagarde van de centrale bank woensdag bevestigd tijdens een speech in Cyprus.

Het opkooppprogramma zal in het derde kwartaal worden gestopt, als de inflatieverwachtingen zo hoog blijven als nu.

De ECB verwacht dat de inflatie door de oorlog in Oekraïne verder zal stijgen en de economische groei zal vertragen. Hoe sterk, hangt af van de duur van de oorlog.

Ten eerste zullen de energieprijzen langer hoog blijven, aldus Lagarde. Ten tweede zal de inflatiedruk op de voedselprijzen waarschijnlijk toenemen. Rusland en Oekraïne produceren bijna 30 procent van de mondiale tarwe-export, terwijl Wit-Rusland en Rusland ongeveer een derde van de wereldproductie van potas produceren, wat een belangrijke grondstof is van kunstmest.

Ook voorziet Lagarde knelpunten in de productie. Zo is Rusland de belangrijkste exporteur van palladium, dat nodig is voor de productie van katalysatoren. Oekraïne levert 70 procent van het neongas wereldwijd, nodig voor de fabricage van halfgeleiders.

De economische groei zal worden gedrukt door de hogere energieprijzen waardoor consumenten minder te besteden hebben. Hierdoor is het mondiale bbp in het vierde kwartaal van 2021 al met 1,2 procent gekrompen, wat op jaarbasis neerkomt op een verlies van 150 miljard euro.

Ook het consumentenvertrouwen daalde deze maand, waardoor mensen meer gaan sparen en minder uitgeven. Bedrijven verwachten minder te gaan investeren en levertijden van toeleveranciers lopen weer op.

De regeringen in de eurozone hebben extra uitgaven aangekondigd ter waarde van 0,4 procent van het bbp van de eurozone.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. deegee 30 maart 2022 12:13
  de banken bemoeien te veel met het maatschappelijk belang( economie.
  er is bewust met de inflatie omgesprongen , was heel laag, maar door de bemoeienis van de ECB en de de banken zitten we nu met een toren hoge inflatie , dit is de schuld van de bemoeiennissen van de banken en de ECB!!persoonlijk vind ik dat overname,s verboden moeten worden , we weten in de toekomst niet wie wie is, en dat kan niet!!!ook de mensen die die bedrijven op kopen ,moet verboden worden,het gaat alleen maar om het gels, en dat is het slijk der aarde. gr dg
 2. Charlemagne 30 maart 2022 12:29
  Trekpop van de politiek.... Met deze inflatie verdampt alleen al van Italië 150 miljard aan schuld per jaar, zonder iets te doen, Draghi fluistert ze in Frankfurt precies in wat ze moeten doen....whatever it takes..... om de rente maar niet hoeven te verhogen, de spaarders zijn de Pineut en kunnen barsten, ze hebben immers nergens een stem noch mogelijkheid te protesteren, dus irrelevant.....
 3. forum rang 5 Clean84 30 maart 2022 12:33
  quote:

  Charlemagne schreef op 30 maart 2022 12:29:

  Trekpop van de politiek.... Met deze inflatie verdampt alleen al van Italië 150 miljard aan schuld per jaar, zonder iets te doen, Draghi fluistert ze in Frankfurt precies in wat ze moeten doen....whatever it takes..... om de rente maar niet hoeven te verhogen, de spaarders zijn de Pineut en kunnen barsten, ze hebben immers nergens een stem noch mogelijkheid te protesteren, dus irrelevant.....
  Je moet snel ingrijpen, anders werkt het niet.
 4. Charlemagne 30 maart 2022 12:49
  Volgens mij zijn ze totaal de weg kwijt bij de ECB, het is een soort recept wat ze aan het koken zijn maar het wil maar niet lukken en dus doe je er steeds meer zooi doorheen waardoor het nog slechter wordt en uiteindelijk gaat de pan helaas in de klikko en bel je de pizzalijn (dat mislukt nooit) maar naar buiten doe je net alsof je meester-kok bent.... de euro: het was nix, wordt nix: je kan nu eenmaal niet 19 totaal verschillende meesters dienen met hetzelfde recept, wat goed is voor de een (Italie ! Griekenland!) is buitengewoon slecht voor de ander, tot de boel uit elkaar spat..... $ kopen!
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links