Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: omzetdruk bij Pharming

Update: omzetdruk bij Pharming
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft afgelopen fors meer geïnvesteerd in zijn nieuwe product leniolsilib, waardoor de winst halveerde.
 
Dit bleek donderdag uit cijfers van het biotechbedrijf.

De omzet daalde met 6 procent van 212 naar 199 miljoen dollar. De nettowinst halveerde ruimschoots van 37,7 miljoen naar 16,0 miljoen dollar.
 
De omzetdaling was volgens Pharming vooral het gevolg van een lagere verkoop van Ruconest in de VS. Hier nam de omzet als gevolg van de corona-uitbraak met 5 procent af. Ook waren er volgens Pharming schommelingen in het bestellingspatroon van klanten. Maar ook in Europa daalde de omzet, van 8,2 naar 4,9 miljoen dollar.

Ook was er volgens Pharming "een aanzienlijke stijging" van de bedrijfskosten, waardoor de winst met 58 procent daalde. Daar stond een gunstig valuta-effect tegenover, merkte Pharming op.

Leniolisib werd onlangs gevalideerd na positieve resultaten in een registratiestudie bij patiënten met geactiveerd fosfoinositide-3-kinase-delta-syndroom.

Het is de tweede keer dat we goede resultaten hebben met een Fase 3-studie en het wordt het tweede middel dat Pharming gaat lanceren, zei De Vries. "Maar het is voor het eerst dat we het product zelf wereldwijd willen gaan lanceren", zei de topman. "Dus dat gaan we heel goed doen."

Pharming verwacht in 2022 een terugkeer naar groei voor de verkopen van Ruconest, met een percentage in enkele cijfers. "We zien dat meer dokters het middel voorschrijven en dan meer patiënten het middel gebruiken." Het is de eerste keer dat het bedrijf een verwachting voor de omzet uitsprak, merkte CEO De Vries op.
 
Het omzetpotentieel van leniosilib is nog "aanzienlijk groter" dan dat vam Rocunest volgens Pharming. Het  is een behandeling voor een zeer  zeldzame ziekte, wat betekent dat de medicijnen erg duur zullen zijn. Die prijs moet Pharming in de EU in elk land afzondderlijk onderhandelen.

Het lijkt erop dat er toch wat meer mensen zijn met de ziekte dan eerder werd gedacht. Een registratie in Frankrijk leverde al een zestigtal patïënten op, zonder dat er hard voor hoefde te worden gezorgd. Meer pat¨iënten betekent meer afnemers voor Pharming.

"Als gevolg hiervan verhoogden we onze investeringen in de voorbereidingen voor de lancering van het product die we vanaf het eerste kwartaal in 2023 in de VS en Europa verwachten, afhankelijk van de goedkeuringen van de regelgevende instanties", zei CEO Sijmen de Vries.

De goedkeuring wordt binnen een jaar verwacht.

De voorbereidingen voor Leniolisib zullen significante effecten hebben op de winstgevendheid, waarschuwde Pharming. Noodzaak tot additionele financiering ziet het bedrijf evenwel niet.  

De kas bedroeg eind 2021 193 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 207 miljoen dollar. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Pharming 82% zegt kopen 49 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Pharming Group

0,770 01 jul
+0,018 +2,39%
Premium

Spanning stijgt rond Pharming

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links