Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Productieplan Rivian stelt teleur

Productieplan Rivian stelt teleur
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) Rivian Automotive heeft de markt teleurgesteld, nu blijkt dat door aanvoerproblemen de fabrikant in 2022 slechts op halve kracht kan produceren. Dat bleek uit de jaarcijfers van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's.

Rivian heeft naar eigen zeggen voldoende capaciteit om meer dan 50.000 auto's te produceren in 2022, maar dat door problemen in de aanvoerketen het slechts de helft daarvan kan bouwen. De markt had gerekend op een productie van 40.000 exemplaren.

En net als in 2021 zal de fabrikant nog een flinke hoeveelheid geld verbranden dit jaar. 

In 2021 boekte Rivian een omzet van 55 miljoen dollar, dankzij de verkoop van 920 auto's, vrijwel allemaal in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit is echter ruimschoots te weinig om de kosten te kunnen dragen.

"Aangezien we voertuigen produceren tegen lage volumes op productielijnen die voor grotere volumes zijn ontworpen", zal het brutoresultaat negatief blijven, aldus Rivian.

De operationele kosten explodeerden in het vierde kwartaal van 353 miljoen dollar tot 2,1 miljard dollar. In heel vorig jaar bedroegen de kosten 3,8 miljard dollar.

In het vierde kwartaal werd zo een nettoverlies geleden van 2,5 miljard dollar. In heel 2021 kwam het verlies zelfs uit op 4,7 miljard dollar.

Rivian had aan het einde van 2021 nog 18,4 miljard dollar in kas.

Het aandeel Rivian verliest vrijdag voorbeurs 9 procent.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Rivian Automotive 100% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Beursverkloot 11 maart 2022 15:43
    quote:

    opoopo schreef op 11 maart 2022 15:33:

    Ik snap eerlijk gezegd niet wat hun usp is? Zijn hebben niet de tech en de batterijen van Tesla toch? En niet de schaal van VW. Anyone?
    Die hebben ze in feite ook niet echt. Alleen de zij mogelijk de eerste zouden zijn die een elektrische truck op de markt brengt. Nu blijkt dus dat productie in grote aantallen voorlopig onhaalbaar is. Markt leek dat al redelijk door te hebben de laatste maanden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links