Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB bezorgd over hoge inflatie

ECB bezorgd over hoge inflatie
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De beleidsmakers van de Europese Centrale bank toonden zich bij het laatste rentebesluit bezorgd over de verrassend hoge inflatie. Dit bleek donderdag uit de notulen van die vergadering.

Het bestuur erkende dat vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen worden getroffen door de sterk oplopende prijzen, maar wees er ook op dat het monetaire beleid "toekomstgericht moet zijn en niet automatisch moet reageren op publicaties van data over voorbije periodes, zoals recente inflatiecijfers."

De ECB stelde dat de opwaartse beweging van de inflatie nog altijd vooral het gevolg is van de hoge energieprijzen en concludeerde op dat moment, dat er geen eerste tekenen waren van een aanhoudend hoge inflatie omdat daarvoor "een hogere loongroei en verdere opwaartse bewegingen in de inflatieverwachtingen nodig zouden zijn."

Wel concludeerden de beleidsmakers dat er opwaartse risico's waren voor de inflatie, zeker op de korte termijn.

"Als prijsdruk zou doorwerken in hoger dan verwachte loonstijgingen of als de economie sneller op volle capaciteit zou terugkeren, zou de inflatie hoger kunnen uitvallen", aldus de notulen.

Toch koos de ECB ervoor om de nieuwe ramingen af te wachten, die worden gepresenteerd bij het rentebesluit voor maart, "om geen overhaaste conclusies te trekken op basis van een gedeeltelijke analyse."

Verder wezen de beleidsmakers op het belang van 'sequencing', oftewel de volgorde van monetaire verkrapping, waarbij eerst de opkopen worden afgebouwd en dan pas de rente verhoogd.

De ECB maakt volgende week donderdag zijn rentebesluit bekend. Veel aandacht zal er dan zijn voor de ontwikkeling van de inflatie. Die kwam in februari uit op 5,8 procent. De kerninflatie noteerde op 2,7 procent en daarmee ruim boven de doelstelling van de centrale bank.

Hoewel de hoge inflatie suggereert dat de ECB zijn monetaire beleid moet verkrappen, zorgt de situatie in Oekraïne mogelijk voor de nodige terughoudendheid, aldus marktkenners.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 3 maart 2022 14:42
    Gewoon lekker afwachten en niets doen en maar hopen dat het "tijdelijk" is.....
    Ik geloof niet dat de olie en gasprijzen binnen mum van tijd weer 20-30% lager staan Christine... jij wel?
    Of heb je serieus geen idee wat er momenteel gaande is buiten je bunker.

    Ik zou maar gewoon lekker op je handen blijven zitten en vooral niet doen waar je voor aangenomen bent... namelijk het onder controle houden van de inflatie....

    www.iex.nl/Nieuws/741630/Turkse-infla...
  2. [verwijderd] 3 maart 2022 15:13
    De nucleaire optie: de ECB balans van de huidige 8 triljalala euro oprekken naar >14 triljalala euro wegens bijzondere omstandigheden.

    De gemiddelde, hardwerkende Nederlander zal daar niet wakker van liggen, sterker nog! ze hoeven er helemaal geen weet van te hebben als ze vanmiddag om 17.00 uur weer thuiskomen.

    Dat de gemiddelde NL huizenprijs dan vanzelf naar de 8 euroton oploopt creeert feel good en zware koopkracht.

    Rijkdom zit tussen de oren en staat zeker niet op de bank!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links