Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street herpakt zich

Wall Street herpakt zich
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,4 procent op 4.431,85 punten, de Dow Jones index won 1,7 procent op 34.725,47 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent in het groen op 13.770,57 punten.

Op weekbasis stegen de Dow en S&P, terwijl de Nasdaq een pas op de plaats maakte. 

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op de sterke eerste kwartaalcijfers van Apple, die een welkome positieve uitschieter zijn te midden van de onderliggende negativiteit die deze week merkbaar was in de markt.

Veel aandacht was er vrijdag ook voor de PCE-kerninflatie. De inflatie-indicator, die voor de Federal Reserve belangrijk is, kwam in december op jaarbasis uit op 4,9 procent. Na een inflatie van 4,7 procent in november, werd gerekend op een stijging naar 4,8 procent.

Hewson wees erop dat de inflatie sinds 1983 niet zo hoog was in de VS. De inkomens in de VS bleken in december met 0,3 procent gestegen terwijl de uitgaven met 0,6 procent daalden.

Eerder deze week bleek uit het rentebesluit van de Fed al dat de hoge inflatie de centrale bank dwingt om het verruimende beleid sneller terug te schroeven.

"De marktverwachtingen van vier of vijf renteverhogingen dit jaar zullen de groei of de aandelenrally niet doen ontsporen", denkt CIO Mark Haefele van UBS. Ook rekent hij erop dat de situatie in Oekraïne niet escaleert.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan liet in januari een verzwakking zien.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond op 1,78 procent. Voor elke euro kregen beleggers 1,1148 dollar. De olieprijs is vrijdag licht gestegen. Bij een settlement van 86,82 dollar werd een vat West Texas Intermediate zo'n 0,2 procent duurder. Op weekbasis werd een vat WTI rond de 2 procent meer waard.

"Geopolitieke spanningen blijven op de voorgrond richting het weekend, met zorgen over een Russische invasie [in Oekraïne] en aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten", volgens marktstrateeg Phillip Streible van Blue Line Futures.

Volgende week woensdag komen de OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, bijeen om te praten over de huidige productie-afspraken.

Tot nog toe houdt OPEC+ zich aan de gemaakte afspraken en voert het de productie per maand met 400.000 vaten per dag op, ondanks de druk van de Verenigde Staten en een aantal andere landen om de output sneller te verhogen.

"Ik verwacht dat de bijeenkomst van OPEC+ zal resulteren in het handhaven van de huidige doelstellingen", aldus analist Michael Lynch van Strategic Energy & Economic Research.

Bedrijfsnieuws

Apple versloeg de verwachtingen voor het afgelopen kwartaal ruim. De omzet steeg in het eerste kwartaal op jaarbasis van 111,4 miljard naar bijna 124 miljard dollar. Hier werd door analisten geraadpleegd door FactSet gerekend op 119 miljard dollar. De nettowinst van Apple steeg van bijna 28,8 miljard naar een record van 34,6 miljard dollar, of 2,10 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden voor het afgelopen kwartaal op 31,3 miljard of 1,90 dollar per aandeel. Het aandeel steeg bijna 7 procent.

Visa heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar hogere resultaten behaald, die ook beter waren dan verwacht. Dit werd vrijdag beloond met een winst voor het aandeel van meer dan 10 procent.

Caterpillar is in het vierde kwartaal verder gegroeid en de winst lag ook hoger dan analisten hadden voorzien. Het aandeel verloor meer dan 5 procent.

Colgate-Palmolive heeft in 2021 de eigen doelstellingen behaald en voor het lopende boekjaar rekent het bedrijf op een autonome omzetgroei van opnieuw 3 tot 5 procent. Het aandeel sloot licht hoger.

Chevron daalde ruim 3,5 procent, ondanks dat er ruim 5 miljard dollar winst werd geboekt, terwijl het vierde kwartaal van 2020 nog verlieslatend was. De winst was echter een stuk lager dan analisten hadden voorzien.

De omzet van Robinhood Markets is in het vierde kwartaal van 2021 gestegen. maar minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor in de nabeurshandel donderdag aardig terrein maar wist vrijdag zo'n 9 procent te stijgen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 29 januari 2022 12:17
  Nou, de titel boven wallstreet, past ook best bij mij, het aex gleed 2,55% onderuit, ik veerde 2,7% op, natuurlijk was dat te danken, aan 1 van de bedrijven, die het meeste met vergroenen bezig is; shell, van de week werd in een intervieuw, een indrukwekkende lijst opgesomd, waar shell al niet mee bezig is, om minder klimaat belastend te leveren, bio brandstof, voor alle sectoren, daar werd ook de oproep gedaan; klimaatridders allerlande verenigt u, bij de gang naar beter en schoner kunnen bedrijven als shell heel veel betekenen en dat willen ze ook, ik, als klimaatridder van het 1e uur sta van harte achter onze oud lieveling shell, jammer dat ons bouwpensioenfonds, tegenwoordig ook bij die luchtfietsers behoort en veel te vroeg fossiel dumpt!!, shelletje trok de aexkar met een + van 5,46%, bravo, go well, green shell!!
  Dat tante Herna zelf op de postfiets is gestapt, om op tijd de kerst en nieuwjaars wensen te bezorgen, heeft geresulteerd in prachtige voorlopige cijfers,de down van de internationale pakketten, door extreem hoge containerprijzen, viel mij erg mee; maar zo'n 10%, daar gaat ook het dividend uitkomen, als alles gaat lukken, wie zij ook alweer dat nederland geen hoog dividenders heeft??, dus toch!!
  Het rente verhaal was opnieuw een spektakel, velen denken, dat de fed drastisch wil verhogen, maar ik geloof er helemaal niks van, hun daden zijn constant anders dan hun woorden, zij vrezen ook een rem op de ekonomie, doormega koopkracht vermindering, als je daar renteverhoging bijvoegt, dan gaat de ekonomie in de slip, want daar zit nog geen abs op, let op, ze willen alleen hun balans gezonder gaan maken en daar zal de beurs niet vrolijk van worden!!, ing kwam met zijn hakken over de sloot + o,52%!!
  Als Dalm haastige spoed heeft om alle oudemetalen weg te brengen, dan bevinden de prijzen zich op conforttabele hoogten, die hoogten, worden voor een belangrijk deel veroorzaakt, door giga duur gas en die stijgt momenteel weer fors, voor de beurs vrees ik voor een andere kant van de medaille; de winst van de metaal producenten, zal behoorlijk beschadigd worden door super duur gas; arcelor -11,29%, aperam -7,26%, hopenlijk valt het net als bij postnl mee!!
  Zijn ze vergeten zout in de chipjes te doen??, ze zijn gewoon niet om te pruimen, alle 3 dubbele min cijfers, dat is nooit eerder gebeurd, buiten een crach tijdperk!!
  Kpn komt maandag met cijfers, ik zie wel lichtpunten, in de vooruitblikken, maar de heren analistjes zijn speciale kunstenaars in rode beurskoersen vervaardigen, aan de andere kant van de grote plas, wonen de topkunstenaars, zie chevron en catepiller, de beurswaakhond,moet ze voor 5jaar verbannen naar de lithium mijnen, dan krijgen ze misschien verstand van groen!!
  Toch had ik nog 1 haperaar, renewi, kwam niet verder dan -2,3%, hoewel ze gisteren met een prachtige update kwamen; een stevig hogere winstverwachting, dankzij Dalm, nou ze hebben heel veel verstand van veel rommel, in die groene karren kieperen, het wordt hoog tijd, dat ze nu ook eens uitstrooien leren; van een vorstelijk dividend!!
  Vandaag mijn erf schoonmaak aktie voort zetten, Dalm heeft zo weinig oudijzer, ik ga ze weer een klein beetje helpen, we moeten nl; bouwen en bewaren, recyklen, valt onder het laatste, mijn hele werkzame leven heb ik het eerstye gedaan!!
  Morgen op de oude, prettige tijden 2x naar de Kathedraal, naast het overheerlijke WOORD, hoop ik dat we dat gaan omlijsten met de schitterende bouwvakkerspsalm; 122, het 1e vers eindigt, met de prachtige woorden; ik zal u[Jeruzalem], voors Bouwheers kunstwerk groeten!!
  Maandag hoop ik dat kpn naar waarde gewaardeerd wordt; een prachtig, laag staand waarde aandeel, met een aardig hoog dividend!!, ing en shell komen ook met cijfers, insinger gillissen raad ik aan; laat niet Josje shell beoordelen, daar staat zijn neus helemaal verkeerd voor, tegenwoordig, geef hemmaar appletje, daar heeft hij meer sjoege van!!, SJALOOM!!!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links