Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Komende week luidt ASML Nederlandse cijferseizoen in

Komende week luidt ASML Nederlandse cijferseizoen in
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers kunnen zich opmaken voor een drukke week, met een groot aantal macrocijfers en de nodige bedrijfsresultaten.

Nadat Just Eat Takeaway afgelopen week al met een kwartaalupdate kwam, is het de komende week de beurt aan AEX-zwaargewicht ASML om de boeken te openen. De Veldhovense halfgeleiderspecialist komt woensdag met cijfers, op vrijdag gevolgd door resultaten van Beter Bed. Daarmee is de Nederlandse agenda besproken. 

In de VS is het een stuk drukker. Afgelopen vrijdag beet een aantal financials het spit af. En ook komende week domineren de banken. Dinsdag is het de beurt aan Goldman Sachs en woensdag staan Bank of America en Morgan Stanley op de rol. Dan opent onder meer ook Procter & Gamble de boeken.

Donderdag zullen beleggers in AkzoNobel letten op de cijfers van PPG, nadat Sherwin-Williams afgelopen vrijdag al met een winstwaarschuwing op de proppen kwam. De vraag was niet het probleem bij Sherwin, maar de verstoringen in de aanvoerketen wel. Zo steeg de omzet, maar stond de winst onder druk.

Donderdagavond kijken beleggers niet alleen naar de series van Netflix, maar ook naar de kwartaalresultaten die het bedrijf publiceert.

Op vrijdag is de internationale agenda leeg.

De macro-agenda is voor komende week ook goed gevuld. De week begint op maandag al stevig met een serie cijfers uit China. Onder meer de detailhandelsverkopen en de economische groei staan ons te wachten. En volgens analist Robbert Manders van IG Nederland houden beleggers die cijfers maar beter goed in de gaten. 

Manders noemt China het grootste risico voor aandelenbeleggers in 2022. De Chinese kredietgroei valt tegen, net als de detailhandelsverkopen. En de Bank of America Dollar High Yield Corporate Issuers China Index staat op dit moment op het laagste punt ooit. Chinese bedrijven met een lage kredietwaardigheid moeten gemiddeld een rente van 22,5 procent betalen als ze zich willen herfinancieren. "Wie kan zich zo financieren en nog levensvatbaar zijn? Dat is geen gezonde situatie en veel van die bedrijven zullen failliet gaan."

Klik hier voor: China grootste risico in 2022 voor aandelen

Overigens houdt Wall Street op maandag de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. Doorgaans betekent dit rustige handel in Europa.

Dinsdag is er een rentebesluit van de Bank of Japan en de Duitse ZEW-index. Uit Amerika komt de Empire State index. En oliebeleggers letten op het maandrapport van OPEC.

Halverwege de week is het de inflatie die de aandacht trekt, met consumentenprijzen uit Duitsland en het VK. Een dag later volgt de gehele eurozone.

Inflatie is een heikel punt momenteel, niet op zijn minst voor de centrale banken bij het vaststellen van hun monetaire beleid.

De Federal Reserve is volgens Fidelity International bezig met "een inhaalslag op het vlak van inflatie [..] en om de rentecurve weer voor te zijn". 

De markt rekent nu op 4 renteverhogingen dit jaar én kwantitatieve verkrapping.

Een dergelijke agressieve houding zal volgens Fidelity evenwel te veel zijn, nu ook de economische groei vertraagt. "De Fed zal uiteindelijk bakzeil moeten halen", verwacht Grethe Schepers van Fidelity.

Klik hier voor: vier renteverhogingen Fed te veel van het goede

Overigens is een klimaat van verkrappingen volgens Schepers niet per se negatief voor aandelen. "De reële rente is nog steeds gunstig voor risicovolle activa en wij verwachten dat dit zo blijft".

Fidelity rekent op 3 renteverhogingen in 2022, maar denkt dat de Fed zal wachten met het afbouwen van de balans tot op zijn vroegst volgend jaar.

Donderdag komt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek met een serie cijfers. Ook zullen de wekelijkse steunaanvragen in de VS weer de aandacht trekken.

Verder komt de Turkse centrale bank met een rentebesluit. Begin deze maand bleek de inflatie in Turkije gestegen naar 36 procent.

Vrijdag start met inflatiecijfers uit Japan en vervolgens staan er detailhandelsverkopen in het VK op de rol. Ook is er een cijfer over het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 64% zegt kopen 14 stemmen
AMX 69% zegt kopen 13 stemmen
ASCX 55% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 16 januari 2022 17:39
    Er is nog meer dan het cijferseizoen…

    Het lijkt erop dat de Europese financiële markten zich momenteel betrekkelijk weinig zorgen maken over de sinds vrijdag sterk opgelopen spanning tussen Rusland en Oekraïne. De reden dat beurzen (nog)niet sterk onderuit zijn gegaan is gelegen in het feit dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beheerders van beleggingsfondsen simpelweg geen mandaat voor verkoop hebben. Met andere woorden, vooruitlopen en actie ondernemen op mogelijke ingrijpende gebeurtenissen gebeurd niet of in zeer beperkte mate. Men werkt met langjarige modellen die bestaan uit variabelen zoals rente, valutastanden, economische verwachtingen en politiek beleid enz. Events of mogelijke (onvoorspelbare?)gebeurtenissen worden benoemd onder de noemer ‘Black Swan’, en daar kunnen onze grootbeleggers niets mee want dat is random (wildcard) en dat past nou eenmaal niet in het model. Wat gebeurd er dan wel als het Russische conflict ontvlamt en de beurzen vervolgens gaan dalen? In ieder geval worden aankooporders direct opgeschort waardoor de biedzijde van stocks voor een groot gedeelte wegvalt. Daarnaast wordt de aandelenweging enerzijds bij daling te hoog waardoor men genoodzaakt is om posities te decimeren, anderzijds ontstaat er een aanvullende verkoopdruk om reden dat het conflict nu een feit is en de risicovariabele in het model een opwaartse spike laat zien. Een eventueel conflict met Rusland heeft nog meer nadelige gevolgen. De gasprijs zal waarschijnlijk op een relatief hoog niveau blijven hetgeen de toch al aanwezige inflatie zeker niet zal verminderen. Oplopende inflatie, oplopende rente, maar ook economische stimuleringspakketten die worden teruggebracht, en de lagere winstverwachtingen van beursgenoteerde bedrijven spelen de beurzen ook parten. De meeste vermogensbeheerders en aandelenbezitters verwachten dat het niet zo’n vaart zal lopen. Dat is wel te verklaren, want als je positie hebt dan ben je veel minder bereid de risico’s op waarde in te schatten. Men ‘praat namelijk naar z’n positie’. Je kunt de zaak ook omkeren. Stel, ik heb een vrij belegbaar vermogen tot mijn beschikking, zou ik dan nu gaan aankopen? Het is niet uitgesloten dat beurzen een nieuw evenwicht gaan zoeken met betrekking tot toekomstige rentes en winstverwachtingen, los van het ‘Black Swan’ event zoals het Russisch Oekraïens geschil.

    Bijlage: AEX Grafiek.(AEX 770 = pivotpoint)
  2. venelmptstraat 16 januari 2022 18:24
    Goed opgebouwd en gefundeerde reactie. Ik denk dat oiedere belegger momenteel een schiet gebedje maakt als wij het weekend ingaan mbt Rusland. Er is echter een groot verschil met het Rusland van vroeger en nu. Vroeger waren de russische leiders niet puissant rijk. Als zij terug traden konden ze blij zijn met wat bijverdiensten (broodkruimels). Poetin is pluisant rijk, en zoals het rijke mensen betaamt, zijn al hun beslissingen maar op 1 punt gebasseerd. Vooral niets verliezen en proberen nog rijker te worden. Rusland in een economisch conflict leiden, waarbij de ontevredenheid onder de Russen zich tegen Poetin kan keren, is het laatste wat hij wil. Ook de Tsjaren dachten lange tijd dat ze onaantastbaar waren en niets te verliezen hadden. Poetin is slim genoeg om dit te begrijpen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links