Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VEB eist duidelijkheid Philips over slaapapneu-kwestie

VEB eist duidelijkheid Philips over slaapapneu-kwestie
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) De Vereniging voor Effectenbezitters zegt dat het vertrouwen in Philips een forse knauw heeft opgelopen door de problemen rond de beademingsapparaten en heeft een brief met vragen gestuurd aan het bedrijf .

Philips waarschuwde woensdag voor tegenvallende kwartaalcijfers en moest melden dat de kosten voor de terugroepactie van de DreamStation-beademingsapparaten zijn verhoogd met nog eens 225 miljoen euro tot 725 miljoen euro, nu het aantal apparaten met problemen is toegenomen tot meer dan 5,2 miljoen. Ook problemen in de aanvoerketen droegen bij aan de tegenvallende resultaten in het afgelopen kwartaal.

Inmiddels is de koers sinds april, voor de eerste terugroepactie, 35 procent gedaald en is er ruim 15 miljard euro aan beurswaarde verdampt, stelde de VEB.

De belangenbehartiger vraagt in de brief, in welk stadium Philips op de hoogte was van de problemen en of beleggers wel voldoende en tijdig zijn geïnformeerd. Ook wil de VEB weten hoe Philips het "vernietigende" rapport van de Amerikaanse toezichthouder FDA zal aanpakken en hoe groot de kans is dat de conclusies van dat rapport overeind zullen blijven. Philips is nog bezig met een eigen onderzoek.

De VEB maakt zich zorgen over mogelijke rechtszaken en claims, als Philips in strijd met de Amerikaanse wet- en regelgeving heeft gehandeld. De leiding zou begin 2020 al op de hoogte zijn geweest van problemen met afbrokkelend schuimrubber in de apparaten, terwijl er al sinds 2015 veel klachten over waren binnengekomen. Pas in april 2021 werden maatregelen genomen, volgens de VEB.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 69% zegt kopen 26 stemmen

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Newb81 14 januari 2022 14:14
    Misschien eventjes het verslag van de FDA lezen en we citeren om alles te kaderen :
    Between 2014-April 2021, Philips Respironics submitted 30 MDRs (eight from the U.S.) they identified as related to foam breakdown (degradation).

    The FDA did not receive any MDRs reporting patient injury or harm related to foam breakdown (degradation) prior to Philips Respironics notifying the agency of their intention to conduct a field action in April 2021.

    Since April 2021, the FDA has received over 3,000 MDRs related to foam breakdown (degradation). A wide range of adverse events have been reported to the FDA, including cancer, pneumonia, asthma, other respiratory problems, infection, headache, cough, dyspnea (difficulty breathing), dizziness, nodules, and chest pain.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Philips Koninklijke

23,910 17 mei
+0,290 +1,23%
Premium

Philips schaadt opnieuw vertrouwen van beleggers

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links