Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verder groeivertraging voor Just Eat Takeaway

Verder groeivertraging voor Just Eat Takeaway

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com heeft in het vierde kwartaal van 2021 de groei aanzienlijk zien vertragen, zoals ook verwacht. Dit bleek woensdagochtend uit cijfers van de maaltijdbezorger. 

CEO Jitse Groen zei in een toelichting dat de winstgevendheid in de tweede jaarhelft duidelijk verbeterde en dat de aangepaste EBITDA ook uit jaar zal blijven aantrekken.

Verder merkte Just Eat op dat het Amerikaanse Grubhub goede progressie boekt met het aansluiten van restaurants, "vooral in New York".

Het aantal orders steeg afgelopen kwartaal met 14 procent op jaarbasis tot 273,7 miljoen stuks, waarmee het aantal orders in 2021 met 33 procent steeg tot bijna 1,1 miljard. In het derde kwartaal was de ordergroei nog 25 procent en in het tweede kwartaal zelfs 37 procent.

In het vierde kwartaal bedroeg de ordergroei in Noord-Europa 17 procent en in Noord-Amerika 6 procent.

Dit leverde Just Eat Takeaway afgelopen kwartaal een brutotransactiewaarde op van 7,3 miljard euro, een plus van 17 procent, of 13 procent gerekend tegen constante wisselkoersen. In heel 2021 was dit 28,2 miljard euro, een stijging van 31 procent.

ING mikt voor heel 2021 op een brutotransactiewaarde van 28,5 miljard euro. De outlook van Just Eat zelf lag op 28 tot 30 miljard euro.

Just Eat Takeaway.com herhaalde op een negatieve EBITDA-marge voor 2021 te rekenen van 1 tot 1,5 procent. Naar verwachting komt de maaltijdbezorger in het midden van deze bandbreedte uit.

Just Eat herhaalde ook voor 2022 te rekenen op een 15 procent stijging van de brutotransactiewaarde en een aangepaste EBITDA-marge van 0,6 tot 0,8 procent negatief.

In de komende vijf jaar denkt de maaltijdbezorger circa 30 miljard euro aan brutotransactiewaarde te kunnen toevoegen en op lange termijn zal de marge meer dan 5 procent bedragen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 85% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 12 januari 2022 07:44
  Gezien de tendens en gezien het feit dat overheden langzamerhand inzien dat corona verschuift van pandemie naar endemie en de spastische paniekreacties (lockdowns) eraf kunnen, doet mij vermoeden dat die outlook van 15% groei in GTV in 2022 behoorlijk ambitieus is.

  Helaas ook geen woord over consolidatie/Grubhub*.
  -----
  *EDIT (dank aan BW2017):

  "The Company remains in discussion with several potential strategic partners to strengthen its US position"

  Daarmee kan je alle kanten op.

  Ziet er voor mij niet naar uit dat Jitse het opgeeft in de VS.
  -----
  Voor mij al met al geen reden de slingers op te hangen, maar we zullen zien hoe de markt reageert.

  De peptalk van "Ron Testosteron" begint overigens om 10:30 ;-)
 2. PabloJa 12 januari 2022 07:50
  Ahja, inflatie is inderdaad geen punt voor JET in hun inflatieloze markten zoals Nederland, Duitsland. Eten wordt niet duurder, en de lonen van de restaurants en de bezorgers zullen hierdoor ook niet hoeven te stijgen. Daarbij, de koopkracht van de klant zal ook alleen maar toenemen.
 3. forum rang 5 BW2017 12 januari 2022 07:51
  quote:

  MOEdig Voorwaarts schreef op 12 januari 2022 07:44:

  Gezien de tendens en gezien het feit dat overheden langzamerhand inzien dat corona verschuift van pandemie naar endemie en de spastische paniekreacties (lockdowns) eraf kunnen, doet mij vermoeden dat die outlook van 15% groei in GTV in 2022 behoorlijk ambitieus is.

  Helaas ook geen woord over consolidatie/Grubhub.

  Voor mij al met al geen reden de slingers op te hangen, maar we zullen zien hoe de markt reageert.

  De peptalk van "Ron Testosteron" begint overigens om 10:30 ;-)
  Grubhub staat er wel in beschreven vooral New York gaat het erg goed, en ze zijn nog steeds in gesprek met strategische gesprekspartners.
 4. ZJZDOBIZS 12 januari 2022 08:47
  quote:

  Sander_zwi schreef op 12 januari 2022 08:03:

  Lange termijn ziet er gewoon prima uit. Jitse gewoon gas blijven geven kerel, dit gaat goedkomen en laat ze maar lullen ;).
  Mooi vooruitzicht en met het stijgende marktaandeel zou het mooi zijn als we in 2023 winst gaan boeken.
  Winst in 2023?

  Gezien de benodigde ambitieuze groei verwachting voor 2022 en dat de nog steeds negatieve ebitda marge dan beperkt minder negatief maar nog steeds negatief blijft in 2022 moet je over 2023 nog een keer zoveel er weer bovenop groeien om misschien met ebitda marge 0 te draaien maar meer waarschijnlijk nog net aan negatief.

  En dan is EBITDA nog geen EBIT en na I en mogelijk in sommige landen ook de eerste T kom je dan pas bij winst uit.

  Dan moeten ze dus zoals ook wordt aangegeven in 5 jaar er nog zoveel bij groeien om uberhaupt genoeg ebitda marge te hebben om dan na D en A en I en T nog genoeg winst te hebben die de koers rechtvaardigd en dan moeten de vooruitzichten ook nog steeds een flinke groei zijn om die hoge k/w te verantwoorden anders kun je beter aandelen ik een andere sector kopen die ook normaal groeien maar wel al winst maken en dividend uitkeren en al marktleider zijn in hun segment.

  De koers wordt vooral ondersteund door kopers die gezien hebben dat de koers veel hoger heeft gestaan waardoor het nu goedkoop lijkt en vooral het feit dat enkele concurrenten een veel hogere waardering hebben dan JET met natuurlijk doordash voorop maar dat is altijd met waarderingen van amerikaanse bedrijven omdat het meeste geld bij de amerikanen zit (niet gesaldeerd met schulden) en die eerder geneigd zijn om Amerikaans te kopen.

  Juist door de groeivertraging ondanks het voordeel van corona vind ik het aandeel ondanks de koersdaling niet goedkoper geworden maar dan bekijk ik het fundamenteel en met een nog steeds kritisch oog voor het hele model na corona.

  Zelfs al pakt het wel allemaal zo uit zoals ze zelf hopen de komende 5 jaar is het nog een flink betaald aandeel naar mijn mening en koop ik liever aandelen met wat meer bewezen value en return.

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

JUST EAT TAKEAWAY

18,826 18 mei
-2,004 -9,62%
Premium

Just Eat Takeaway zet Grubhub in de etalage

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links