Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Azerion via beursvehikel naar de Amsterdamse beurs

Azerion via beursvehikel naar de Amsterdamse beurs
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het digitale entertainment- en mediabedrijf Azerion krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs middels een omgekeerde overname door een leeg beursvehikel. Dat maakte de lege huls maandag bekend.

De beursgang, die naar verwachting begin februari 2022 zal worden afgerond, moet netto 313 miljoen euro aan contanten opleveren. Van de verwachte bruto-opbrengst van 405 miljoen euro zal slechts 20 miljoen euro naar de bestaande aandeelhouders van Azerion gaan. 

De opbrengst zal Azerion gebruiken voor overnames en investeringen in nieuwe games en het platform.

Azerion richt zich op adverteerders en consumenten, met gratis multiplayer games op social media, waaronder Habbo Hotel, Hotel Hideaway en Governor of Poker. In totaal heeft het bedrijf 16.000 speltitels in portefeuille en 425 miljoen unieke maandelijkse gebruikers.

Azerion werkt samen met spelfabrikant Ubisoft en grote techbedrijven zoals Microsoft en Amazon.com. Ook bedrijven als Pepsi, L'Oréal, McDonald's en Volkswagen zijn klant bij het bedrijf.

De inkomsten komen van advertenties, aankopen binnen het spel en de distributie van games. Het bedrijf verwacht in 2021 een omzet van 355 miljoen euro te behalen en volgend jaar 450 miljoen euro. Dit zo neerkomen op een jaarlijkse groei van 37 procent sinds 2018.

In 2020 werd een aangepast EBITDA-resultaat behaald van 26 miljoen euro op een omzet van 195 miljoen euro. Er werd in 2021 voor 139 miljoen euro aan overnames gedaan.

Het vehikel, European FinTech IPO Company 1 genaamd, is een zogeheten SPAC, een special purpose acquisition company, en zal alle aandelen van Azerion overnemen. Na de overname zal het vehikel de naam van Azerion krijgen. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AZERION 100% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 januari 2022 18:55
  Bedrijf lijdt verlies

  Figee en Haan worden commissaris bij een bedrijf dat groot is geworden door kralen te rijgen. Azerion heeft sinds 2015 meer dan veertig overnames gedaan. Alleen al dit jaar besteedde de beurskandidaat €139 mln aan negen acquisities. Vaak zijn dat kleinere overnames, maar er zitten ook grotere tussen. De overname van de Duitse gameontwikkelaar Whow eerder dit jaar kostte bijvoorbeeld €56 mln.

  Die overnames zijn de afgelopen jaren betaald met schuld. In 2019 had Azerion zelfs nog een negatief eigen vermogen. Eind 2020 veranderde dat in een kleine plus van €6 mln, maar niet omdat het bedrijf winst maakt: onder aan de streep lijdt het verlies. De omslag in het eigen vermogen is te danken aan de omzetting van een achtergestelde lening, zo blijkt uit een toelichting op de jaarrekening 2020.

  Als de overname door Efic1 doorgaat, verandert dat beeld overigens drastisch, aangezien er dan €382 mln aan eigen vermogen de balans van Azerion binnenstroomt. Geld voor nieuwe overnames.
  €1,3 mrd waard?

  Ook bij de waardering van Azerion zijn kanttekeningen te plaatsen. De waarde van €1,3 mrd berekenen Azerion en Efic1 door een multiple los te laten op de verwachte omzet voor 2022. Die multiple leiden zij af van een groep beursgenoteerde gameontwikkelaars. Zo'n omzetmultiple is niet de meest gangbare waardeberekening. Meestal werken analisten met een multiple op basis het bruto bedrijfsresultaat (ebitda).

  Daar komt bij dat de verwachte omzet van de gameontwikkelaars is berekend door analisten, terwijl Azerion een eigen schatting doet. Hier wreekt zich dat het bedrijf via een spac naar de beurs gaat. De blik van buiten zoals bij een normale beursgang, ontbreekt.

  Azerion gaat ervan uit dat de omzet, zonder acquisities, volgend jaar met 27% groeit tot €450 mln. De voorspellingen van ceo Atilla Aytekin komen niet altijd uit. In een interview met het FD raamde hij vorig jaar oktober de omzet over 2020 op €250 mln. Dat werd €195 mln.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1424935/gamebedri...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links