Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amsterdamse beurs maakt pas op de plaats

Amsterdamse beurs maakt pas op de plaats
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse aandelenmarkten bleven donderdag dicht bij huis. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent lager op 795,80 punten.

"Onzekerheid over de omikronvariant van het coronavrisus blijft de markten domineren en de laatste berichten zijn wat tegenstrijdig", aldus analisten van SEB. "De Wereldgezondheidsorganisatie zei gisteren dat omikron het vervolg van de gehele pandemie kan veranderen en wees op signalen dat de virusvariant significant besmettelijker is dan voorgaande varianten, maar wel tot mildere klachten leidt", aldus SEB. Verder is het de vraag of de huidige vaccins effectief zijn tegen de nieuwe variant.

"De markt kreeg gisteren ook een update van Pfizer en BioNTech dat een derde boosterinjectie een goede bescherming lijkt te bieden", zo stelde SEB.

Strateeg David Kelly van JPMorgan Funds stelde dat beleggers een "zeer, zeer goed jaar" achter de rug hebben. "Het zal een uitdaging worden om de recente koersopleving vast te houden in aanloop naar de vergadering van de Federal Reserve volgende week", aldus Kelly. Fed-voorzitter Jerome Powell liet eerder doorschemeren dat hij minstens één renteverhoging in de eerste helft van 2022 niet uitsluit.

Kelly verwacht dat de Fed een meer "havikachtige" houding aan zal nemen in het licht van de recente sterke macrocijfers. De strateeg voorziet dan ook drie renteverhogingen volgend jaar en adviseert beleggers vooral Europese en Japanse aandelen aan te houden naast Amerikaanse waardeaandelen.  

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1321. De olieprijzen noteerden donderdagochtend tot 0,3 procent lager.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse export in oktober harder is gestegen dan verwacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen IMCD en Heineken circa 1,0 procent. Just Eat Takeaway.com daalde met 2,3 procent en ArcelorMittal met 1,7 procent.

In de AMX won Basic-Fit 0,3 procent. ABN AMRO, dat zijn hoofdkantoor verkocht voor 750 miljoen euro, verloor 0,7 procent. Inpost verloor 3,3 procent.

In de AScX won Pharming 2,5 procent.

Het aandeel Stern steeg 23,1 procent, nadat het autobedrijf meldde Stern Facilitair te willen verkopen aan Hedin Mobility voor 103 miljoen euro. Als dit lukt, dan keert Stern een dividend uit van maximaal 14,75 euro per aandeel.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 57% zegt kopen 7 stemmen
AMX 80% zegt kopen 5 stemmen
ASCX 75% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 15:27
    867,26
    -0,77% -6,76
  2. AMX 15:27
    916,20
    -1,03% -9,56
  3. ASCX 15:12
    1.192,68
    -1,19% -14,39

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links