Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen sloten maandag hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,4 procent tot 469,24 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van eveneens 1,4 procent op 15.380,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,5 procent op 6.865,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,5 procent hoger op 7.232,28 punten.

"Het is een positieve start geweest voor de Europese beurzen, waarbij de zorgen over de omikronvariant van het coronavirus verder naar de achtergrond verschoof na bewijzen dat de variant slechts milde klachten geeft", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Tot dusver zijn er ook geen doden gemeld als gevolg van de omikronvariant, aldus Hewson.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zal het nieuws rond de omkironvariant het beurssentiment blijven beïnvloeden. “Hoewel de stijging van het aantal omikrongevallen alarmerend is, is het belangrijk op te merken dat de symptomen mild lijken te zijn”, benadrukte de marktvolger.
 
De grootste winnaars vandaag waren vooral in de reis- en vrijetijdssector, zo merkte de analist op. Ook BP en Shell lieten "degelijke" winsten zien als gevolg van een herstel van de olieprijs.

Maaltijdbezorgers als Deliveroo en Just Eat Takeaway.com stonden juist flink onder druk. Volgens Hewson heeft dit te maken met plannen van de Europese Commissie om deze week met striktere regels voor de maaltijdbezorgers te komen. "Dit kan op lange termijn betekenen dat deze partijen hogere kosten krijgen", aldus Hewson. "Hoewel dit valide zorgen zijn, wordt er al wekenlang rekening gehouden met extra regels voor maaltijdbezorgers. De huidige verkoopgolf is dus wellicht wat overtrokken", zo oordeelde de analisten van CMC Markets.

De agenda voor vandaag was leeg, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Wel kwam er voorbeurs al een tegenvaller uit Duitsland. Daar bleken de fabrieksorders in oktober met bijna 7 procent gedaald, terwijl economen op een plus van een half procent hadden gerekend. De binnenlandse orders stegen nog wel, maar uit het buitenland zakte de vraag stevig in. "Dit oogt niet goed voor de middellang termijn", meent econoom Carsten Brzeski van ING.

Olie noteerde maandag in het groen en steeg met 3,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1277. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1307 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Franse Saint-Gobain neemt het Amerikaanse GCP Applied Technologies voor 2,3 miljard dollar over. Het aandeel Saint-Gobain won 1,7 procent.

Jefferies heeft maandag de koersdoel voor Aperam en ArcelorMittal verlaagd, maar handhaafde Mittal wel op de favorietenlijst. "We blijven positief gestemd over de staalsector in 2022", zei analist Alan Spence. De balansen van de staalbedrijven waren in tien jaar niet zo goed, vindt hij. De marge zijn goed en het werkkapitaal heeft de wind in de rug. "We voorzien in 2022 een recordjaar voor de vrije kasstroom." Het aandeel ArcelorMittal won 2,0 procent en Aperam 1,6 procent.

Verder stonden technologie-aandelen onder druk en dit is is volgens investment manager Simon Wiersma van ING een teken dat beleggers bang zijn voor een versnelde tapring van de Federal Reserve, en niet uit angst voor de omikronvariant, omdat IT- en 'thuisblijfaandelen' juist van die coronavrees zouden moeten profiteren. Een snellere tapering zal voor hogere rentes zorgen, en daarmee volgens Wiersma voor lagere waarderingen. Zo daalden ASML, ASMI en Besi in Amsterdam drie tot vijf procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerden de Amerikaanse beurzen iets hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. CAC 40 18:05
    8.022,41
    -0,01% -0,85
  2. DAX 18 apr
    17.837,40
    +0,38% +67,38
  3. PSI 18:05
    6.295,12
    -0,51% -32,58
  4. 499,70
    +0,24% +1,18

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links