Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB verwacht langere tijd hoge inflatie

ECB verwacht langere tijd hoge inflatie
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank verwacht een verdere stijging van de inflatie in de rest van het jaar en denkt dat het langer duurt voor de prijzen weer dalen dan eerder gedacht. Dit bleek donderdag uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de centrale bank.

Uit de verslaglegging blijkt ook dat de EC verwacht dat de inflatie in de loop van 2022 afzwakt. Kijkt men verder vooruit, dan zal de inflatie op middellange termijn wel onder de 2 procent uitkomen die de ECB nastreeft.

Desalniettemin zorgen met name de problemen in de toeleveringsketen en hoge energieprijzen voor onzekerheid en blijven deze een bron van opwaarts risico voor de inflatie-outlook op de korte termijn.

Op langere termijn komt de inflatie wel dichter bij de 2 procent, maar zit deze nog wel onder de doelstelling van de ECB, zo valt in de notulen te lezen.

Bij het rentebesluit eind oktober hield de centrale bank het kruit droog. de rentes werden gehandhaafd en ook in de opkoopprogramma's werd niets gewijzigd.

Het Pandemic Emergency Purchase Programme van 1.850 miljard euro loopt nog tot eind maart 2022. Bij de komende beleidsvergadering van de ECB op 16 december, wordt duidelijk wat er daarna met het PEPP gebeurt. De verwachting is dat het opkoopprogramma niet wordt verlengd, maar dat andere opkoopprogramma's flexibeler worden ingezet.

Hoewel andere grote centrale banken inmiddels denken aan renteverhogingen of die al uitvoeren, lijkt de ECB daar nog niks van te willen weten. Voorzitter Christine Lagarde en andere beleidsmakers benadrukten de afgelopen tijd dat de rentes pas omhoog kunnen wanneer de inflatie op de middellange termijn stabiliseert rond de doelstelling van 2 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 Ron-tron system 25 november 2021 16:22
  Vragen is krijgen en zeker via stakingen en criminele opstanden.
  De ecb is een orgaan dat geld kan bijdrukken en heeft dus echt een varkentje dat miljarden euro’s kan uitpoepen.
  Dit is toch fantastisch je koopt fysiek goud al 22jaar 9% rendement wat eigenlijk gewoon waardebehoud is.
  Ecb=echte cash bijdrukken toch duidelijk:)
 2. forum rang 8 jowi 25 november 2021 16:33
  quote:

  Stiefan schreef op 25 november 2021 16:24:

  Jowi volgens mij moet je eens uitzoeken hoe compounding werkt, 10% per jaar voor 21 jaar is geen 210%: 1 EURO zou met 10% inflatie per jaar voor 20 jaar nog maar 12 cent van over zijn.
  Klopt heb idd geen rekening gehouden met stijging inclusief inflatie, maar is een snelle rekensom om aan te geven dat die 2% inflatie sowieso niet klopt. By the way die 220% die ik hanteer is ook aan de lage kant.
 3. eddygoed 25 november 2021 16:55
  Wanneer geeft de ECB nou eens toe dat ze streven naar langdurig lage rente. Dit verhaal over inflatie-beheersing is niet meer geloofwaardig. Eerst moet de inflatie tegen de 2% zijn, dan mag het wel iets meer zijn en nu mag het veel meer zijn maar niet voor de lange termijn.
  Ik heb er geen problemen mee, maar als mensen met spaargeld gaan beseffen dat ze ieder jaar een negatief rendement maken van 4% gaan ze eerst flink klagen. Daar reageert de AFM dan op door een verplichte disclaimer bij een spaarrekening te eisen van de banken. Iets in de vorm van 'rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst'. Als het spaargeld zich een weg zoekt naar huizen, aandelen, crypto's of goud gaat de DNB waarschuwen voor bubbels.
  Kom maar op met die bubbel, ik ben er klaar voor.
 4. forum rang 8 Kaviaar 25 november 2021 18:02
  quote:

  F. Prefect schreef op 25 november 2021 15:49:

  Onderwijl eist het ECB personeel een extra salarisverhoging ivm de toenemende inflatie. Je zou denken dat het een grap is, maar het is de werkelijkheid.
  Ze hebben zelf hard meegeholpen om de inflatie te creëren.
  Géén loonsverhoging voor hen !
 5. Maan Arkenbosch 25 november 2021 21:02
  Profiteer van de drukpersgekte van de E.U./E.C.B. Koop courant onroerend goed, welk langjarig verhypothekeert is. Door de hypotheek-inflatie, wordt het onroerend goed steeds meer waard en je ontvangt OOK NOG HUUR. Edelmetalen gaan ook verder stijgen, dat is fiscaal interessant in Zwitserland. Laat je niet bedonderen door de overheids dief; (vermogens rendement heffing, inflatie, overal zit BTW en accijns op, inkomste belasting en dan nog op het eind successie rechten.
 6. Mariske 26 november 2021 09:21
  Het loopt hier blijkbaar over van de economen die het beter weten dan een centrale bank, waar de beste economen ter wereld zitten,... De economie heeft inflatie nodig om te draaien. Simpel voorbeeld zodat iedereen het begrijpt : Als een auto elk jaar dezelfde prijs heeft, of goedkoper wordt gaan mensen hun aankoop uitstellen,...
  Hier spreken ze ook aan Bitcoin, dat vertrouwen jullie dan wel? Een virtuele munt waarmee de oprichters steenrijk zijn geworden ( dit is zo bij alle populaire crypto's ) en waarmee een paar slimmeriken denken dit ook te gaan worden,...
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links