Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Update: Aegon boekt verlies

Update: Aegon boekt verlies
Beeld: Aegon

(ABM FN-Dow Jones) Aegon heeft in het derde kwartaal verlies geleden, door een aanpassing van het hedgingprogramma die de resultaten voorspelbaarder moet maken, terwijl ook het operationele resultaat harder dan voorzien daalde door hoge sterfte in de Verenigde Staten. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de verzekeraar.

De hogere sterftecijfers deden een verbetering van het resultaat in vrijwel alle bedrijfsonderdelen teniet, zei CEO Lard Friese.

De verzekeraar boekte een nettoverlies van 60 miljoen euro, door een eenmalige last van 470 miljoen euro voor een uitbreiding van het hedgingprogramma. Deze last was kleiner dan vooraf was aangekondigd, zei Friese. Aegon wil zo kapitaal vrijmaken en het resultaat van Amerikaanse variabele lijfrentes voorspelbaarder laten worden. Analisten rekenden gemiddeld op een groter verlies van 207 miljoen euro.

In het tweede kwartaal was er nog een nettowinst van 849 miljoen euro, als gevolg van positieve markteffecten en niet-operationele posten van meer dan een miljard euro.

De resterende grote portefeuille met variabele lijfrentes wil Aegon als gesloten financiële bezitting te gelde maken en het kapitaal aanwenden voor investeringen in groei. Dit is complex en wat Aegon wil doen zal volgend jaar duidelijk moeten worden, zei Friese. 

Het operationele resultaat voor belastingen daalde sterker dan verwacht in het derde kwartaal, met 16 procent tot 443 miljoen euro. Hier verwachtten analisten gemiddeld 487 miljoen euro. Er waren echter meer claims door hogere sterftecijfers als gevolg van de coronacrisis in de Verenigde Staten. De kosten stegen ook, door hogere prestatiebeloningen in de VS. 

In de langdurige zorg, waar Aegon de afgelopen jaren zwakke resultaten boekte, gaat het bedrijf voor 450 miljoen dollar prijsverhogingen doorvoeren. Het doel van 300 miljoen dollar is reeds behaald en nu verhoogd, zei Friese.

Het uitkopen van een blok variabele lijfrentes in Amerika verloopt voorspoedig: per eind september had 8 procent van de polishouders het aanbod geaccepteerd en eind oktober was het alweer 15 procent, wat iets beter is dan voorzien. Hiermee speelt Aegon kapitaal vrij. "Het is alweer de derde keer dat we dit doen en we weten hoe we dit moeten managen", zei Friese. 

De cash in de holding daalde door een verlaging van de schuld met 212 miljoen euro. De verzekeraar genereerde 317 miljoen euro kapitaal, waar analisten hadden gerekend op 305 miljoen euro.

De solvabiliteit steeg licht tot 209 procent.

Update: om toelichting CEO toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon 54% zegt verkopen 13 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Aegon

5,062 18 jan
0,000 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links