Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Update: Fors meer winst voor ING

Update: Fors meer winst voor ING
Beeld: ING Groep

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt, dankzij hogere fee-inkomsten en lagere kredietvoorzieningen. Dat maakte de bank donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg van 788 miljoen euro een jaar eerder naar 1,37 miljard euro, een toename van 73,5 procent. Dat is iets minder dan de 1,46 miljard in het tweede kwartaal.

"We zagen de leningengroei bij hypotheken aanhouden, terwijl de vraag naar leningen bij bedrijven beïnvloed was door de economische effecten van de coronaviruspandemie", stelde CEO Steven van Rijswijk in een toelichting. "Niettemin waren de marges op de mkb-leningen iets hoger en was er sterke groei van fees voor betaalrekeningpakketten, beleggingsproducten en leningen."

Het bankiersbedrijf is nog niet helemaal terug op het niveau van voor de crisis, voegde Van Rijswijk toe. Zo zijn de volumes van het internationaal betaalverkeer nog laag, waar ING relatief veel fee-inkomsten vandaan haalt. Ook lossen grote bedrijven nog meer leningen af dan dat ze investeren in nieuwe leningen, zei de topman. "Ze hebben geld gespaard en zijn nog voorzichtig."

De heropleving van de pandemie en de terugkeer van beperkende maatregelen is daarbij geen positieve factor volgens de topman. 

ING liet een deel van de eerder genomen voorzieningen voor de coronacrisis vrijvallen, waardoor de voorzieningen voor oninbare leningen daalden van 469 miljoen naar slechts 39 miljoen euro. Enkele analisten rekenden vooraf op een netto vrijval van voorzieningen waardoor de winst nog sterker zou zijn gestegen, maar ING besloot om een deel van de voorzieningen te handhaven. "De probleemleningen zijn afgenomen, maar we zijn graag voorzichtig", aldus Van Rijswijk.

Ook was er een voorziening van 180 miljoen euro voor de compensatie van particuliere klanten in Nederland, omdat hun variabele rente onvoldoende met de marktrente mee had bewogen.

De netto rentebaten stegen met 1,8 procent tot 3,39 miljard euro en de fee-inkomsten stegen sterk met 20 procent tot 882 miljoen euro.

Van het resultaat in het derde kwartaal wordt 684 miljoen euro gereserveerd voor uitkering aan de aandeelhouders. Dit komt boven de aandeleninkoop van 1,74 miljard euro die in oktober werd gestart voor de uitkering van de winst over 2019. Verder teruggave van kapitaal zal worden besproken bij de jaarcijfers, beloofde Van Rijswijk. Analisten verwachten dat ING de komende jaren 2 miljard euro per jaar kan uitkeren door eigen aandelen in te kopen.

Chief financial officer Tanate Phutrakul zei verder te verwachten dat de afbouw van het verruimende monetaire beleid door centrale banken en hogere rentes een positief effect zullen hebben op de bank, mits de rentestijging voorzichtig wordt gemanaged. ING verwacht dat de hoge inflatie weer zal terugvallen tot een niveau van iets meer 2 procent eind volgend jaar. 

Update: om toelichting CEO en CFO toe te voegen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 88% zegt kopen 16 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Abandoned baby 4 november 2021 09:41
    Uitknijpen maar, de ING-klantjes met hun ING beleggings-rekening en hun sprintertjes.

    Nog los van het feit dat qua performance (platform is om de haverklap down) en klant-ondersteuning ING de slechtste dienstverlening biedt aan klanten die men kan indenken. Probeer bv. maar eens een extra fonds ge-list te krijgen bij ING, lukt je niet. Dat is "te duur" aldus klantenservice Beleggingsdesk (als je ze al te pakken krijgt na een uur in de wacht te hebben gestaan...) Ja, maar wel miljarden winsten boeken over de ruggen van beleggers. ING Zelf Beleggen is in alle opzichten ronduit amateuristisch, en dat is treurig voor de grootse bank van NL.

    Probleem van dit tijdsgewricht is dat wij allen niet meer de klant zijn van een bank, maar hun product.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ING Groep

13,520 14 jan
+0,034 +0,25%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links