Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Winstsprong Shell valt tegen

Winstsprong Shell valt tegen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal goed geprofiteerd van de hogere olie- en gasprijzen met een verviervoudiging van de winst, wat nog achterbleef bij wat analisten hadden verwacht. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de energiegigant.

CEO Ben van Beurden benadrukte in een toelichting ook de kasstroom die op een record uitkwam. Deze was ook flink sterker dan analisten hadden verwacht.

In het derde kwartaal behaalde Shell een zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 4,13 miljard dollar. Analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door Vara Research rekenden echter op 5,31 miljard dollar. 

In het derde kwartaal van 2020 boekte de energiereus nog een winst van slechts 955 miljoen dollar. Dit jaar was de kwartaalwinst bijna net zo hoog als de 4,9 miljard dollar over het hele jaar 2020.

Bij de tak Integrated Gas kwam de winst in het afgelopen kwartaal uit op 1,7 miljard dollar. De divisie Upstream behaalde ook een winst van 1,7 miljard dollar. Een jaar eerder werd hier juist nog een verlies geleden van 0,9 miljard dollar.

Oil Products was goed voor 1,2 miljard dollar winst. Het resultaat bij Chemicals steeg naar 395 miljoen dollar.

Record voor kasstroom

De operationele vrije kasstroom van Shell bedroeg 16,0 miljard euro. Analisten rekenden hier op 12,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 10,4 miljard dollar. Exclusief werkkapitaal kwam de post zelfs uit op 17,5 miljard dollar.

De nettoschuld van Shell bedroeg eind september 57,5 miljard dollar. Dat was eind juni 65,7 miljard dollar.

Shell zal een kwartaaldividend uitkeren van 0,24 dollar per aandeel. 

Outlook

Voor het vierde kwartaal rekent Shell op een productie bij Upstream van 2,1 tot 2,35 miljoen vaten per dag. De bezettingsgraad bij de raffinagetak schat Shell op 68 tot 76 procent.

Shell denkt dit jaar ongeveer 20 miljard dollar te investeren. Na negen maanden stond de teller op 13,2 miljard dollar.

Activist aan boord

Woensdag werd bekend dat Third Point van Daniel Loeb een belang heeft opgebouwd in Shell en aandringt op een opsplitsing van het bedrijf in één met de oude activiteiten, zoals raffinage, die voor een stabiele kasstroom zorgen, en een tweede bedrijf voor zijn duurzame activiteiten en andere divisies die aanzienlijk investeringen vergen.

Shell wil in 2030 de uitstoot van CO2 hebben gehalveerd ten opzichte van 2016.

Het bedrijf kan in zijn huidige vorm volgens Loeb simpelweg niet alle aandeelhouders tevreden stellen. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 95% zegt kopen 56 stemmen

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. Warren Buff 28 oktober 2021 08:42
  Geweldig gedaan pensioenfondsen! De deelnemers zullen blij zijn. De pensioenindexering wordt opgeofferd door “woke” pensioenbestuurders die op totaal onrealistische wijze menen dat verkoop van Shell aandelen bijdraagt aan een beter milieu. Hoe (olie)dom kun je zijn! Doel wordt niet gehaald en een koersrendement van ruim 20% in nog geen zes weken gaat aan de pensionado voorbij. Weer géén indexatie. De pensioenbestuurder klopt zich op de borst en schreeuwt van de daken “kijk mij eens goed bezig zijn”. Lachen voor de hedge funds!
 2. Charlemagne 28 oktober 2021 08:57
  gezien de langjarige koers van shell zal het ABP er wel met verlies uitstappen, jammer voor de pensionados.... activistische pensioenfondsen gaan zich met politiek bezighouden, net als de ECB en DNB, hoezo democratie, waar is die eigenlijk?, ik verwacht weinig indexeringen van pensioenen en per 2030 de eerste brieven de deur uit dat de pensioen helaas verlaagd moeten worden....tja, want........
 3. Sustainable 28 oktober 2021 09:13
  Een opsplitsing van RDS is een realistisch scenario. De veel lagere waardering van RDS tov haar peers trekt activistische aandeelhouders aan. De oorzaak is onvoldoende aandacht voor de aandeelhouders.

  Bijvoorbeeld heeft RDS aangegeven dat 20-30% van de rolling CFFO over de laatste 4 kwartalen terug vloeit naar aandeelhouders. Deze is significant gestegen, maar vertaalt zich niet in opvolging vanuit RDS in hoger dividend of extra terugkoop van aandelen.
  Sterker, RDS lijkt de neiging te hebben om aandelen terug te kopen als de koers hoog staat en om schulden te reduceren als de koers laag staat. De ultieme vorm van kapitaal vernietiging. Zo zijn ze in het verleden ook te lang door gegaan met het scripdividend, aandelen die later tegen een veel hogere koers teruggekocht moesten worden. RDS is verleerd om scherp aan de wind te zeilen.

  Misschien is een opsplitsing zo slecht nog niet.
 4. Charlemagne 28 oktober 2021 09:31
  5 miljard afschrijven omdat ze de gasprijs via verkoop op termijncontracten verkeerd ingeschat hebben, geen hedge? - wie neemt dat soort risico's - daar werken toch allemaal bollebozen?? - niet dus..... Shell is de koning van het gas in de wereld, maar prijzen inschatten is kennelijk moeilijk, en ja het is makkelijk roepen vanaf de zijlijn, maar dat doe ik met voetbal ook, dus waarom hier niet?
 5. ash_az 28 oktober 2021 09:31
  quote:

  Charlemagne schreef op 28 oktober 2021 08:57:


  gezien de langjarige koers van shell zal het ABP er wel met verlies uitstappen, jammer voor de pensionados.... activistische pensioenfondsen gaan zich met politiek bezighouden, net als de ECB en DNB, hoezo democratie, waar is die eigenlijk?, ik verwacht weinig indexeringen van pensioenen en per 2030 de eerste brieven de deur uit dat de pensioen helaas verlaagd moeten worden....tja, want........

  Is natuurlijk bericht voor de buhne van ABP. Als ze echt willen verkopen ze vandaag nog hun 0,26% belang in Shell. Echter ze hebben zichzelf de tijd gegeven tot en met 2023 om te verkopen. Ze pakken de winst komende jaren nog lekker mee, wees niet ongerust.
 6. Warren Buffet Fan 28 oktober 2021 10:12
  "De operationele vrije kasstroom van Shell bedroeg 16,0 miljard euro."
  Op jaarbasis is dat 64 miljard, mist Shell dit vast weet te houden maar dat zou moeten lukken met de in Q4 gestegen olie en gas prijzen.

  Met 7.8 miljard aandelen bedraagt dat €8,21per aandeel. Dit aandeel zou zich dus in 2.5 jaar terug kunnen verdienen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

22,835 09:12
-0,065 -0,28%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links