Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeelhouder Cat Rock dringt bij Just Eat aan op verkoop Grubhub

Aandeelhouder Cat Rock dringt bij Just Eat aan op verkoop Grubhub
Beeld: Takeaway.com

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com moet zijn belang in het Amerikaanse Grubhub tegen het einde van 2021 verkopen of afsplitsen. Dit is de strekking van een brief die aandeelhouder Cat Rock maandag stuurde naar de Amsterdamse maaltijdbezorger.

Cat Rock wil dat Just Eat Takeaway.com zich opnieuw gaat focussen op zijn activiteiten om de "enorme en schadelijke" onderwaardering van de maaltijdbezorger aan te pakken. Volgens de aandeelhouder hoort daar een verkoop of afsplitsing van het overgenomen Amerikaanse Grubhub bij.

"We zijn blij dat Just Eat Takeaway.com tijdens zijn beleggersdag een heldere visie presenteerde [en] dat het bestuur een consolidatie in de Verenigde Staten als onvermijdelijk beschouwt en verwacht hier een rol in te gaan spelen", zo stelt managing partner Alex Captain van Cat Rock.

"Maar de maaltijdbezorger slaagt er niet in om de onderwaardering aan te pakken en de beleggersdag legde dit probleem bloot."

Captain noemde de onderwaardering een groot risico voor de activiteiten van Just Eat Takeaway.com, omdat dit de maaltijdbezorger beperkt in zijn financiële en strategische flexibiliteit. "Het geeft concurrenten groen licht om te investeren in de markten waarin Just Eat Takeaway.com actief is, waardoor de maaltijdbezorger gevoelig wordt voor overnamebiedingen die onder de intrinsieke waarde liggen."

Cat Rock stelde dat Just Eat Takeaway.com een "logische" oplossing in handen heeft om dit probleem snel op te lossen, namelijk door Grubhub af te stoten. De teleurgestelde aandeelhouder is van mening dat het afstoten van Grubhub een verdubbeling van de koers van Just Eat Takeaway.com kan betekenen. "De overname van Grubhub verlaagt de financiële flexibiliteit van Just Eat Takeaway.com, leidt alleen maar af en brengt twijfels onder beleggers over de motivatie en het inschattingsvermogen van het bestuur."

Als het management van JET er niet in slaagt om op uiterlijk 31 december 2021 stappen te hebben gezet, “zal het ons en andere aandeelhouders duidelijk zijn dat het JET-management niet snel en besluitvaardig genoeg kan handelen om te concurreren in een snel veranderende sector zoals online voedselbezorging", benadrukte Cat Rock.

Cat Rock heeft naar eigen zeggen een belang van 6,5 procent in Just Eat Takeaway.com. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 52% zegt kopen 23 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Krentenmenten 25 oktober 2021 10:58
  quote:

  Chessplayer1992 schreef op 25 oktober 2021 10:53:

  Zeggen ze nu indirect: als op 31 december geen stappen zijn gezet, dan overwegen wij om onze aandelen te verkopen? Dat zal flink wat koersdruk geven .... En daarna is het een overnamekandidaat.
  Nee, een executie van het dagelijks bestuur.... (Als het tegenzit, worden het GEEN fijne kerstdagen voor de directie....)
 2. Giraffe Capital 25 oktober 2021 11:35
  quote:

  Chessplayer1992 schreef op 25 oktober 2021 10:53:

  Zeggen ze nu indirect: als op 31 december geen stappen zijn gezet, dan overwegen wij om onze aandelen te verkopen? Dat zal flink wat koersdruk geven .... En daarna is het een overnamekandidaat.
  Dit staat er in de brief: "The case for a Grubhub sale or spin-off is obvious and urgent. If JET management fails to act on
  either option before the end of the year, we and other investors will justifiably question whether
  this team has the capacity for effective capital allocation or management of a public company,
  and we intend to take additional action to help JET realize its great potential."


  Geen verkoop of spin-off betekent dus samen met de andere aandeelhouders Jitse er op 1 januari proberen uit te knikkeren. Zonder gigantische verliezen (t.o.v. huidige koers) kan Cat Rock ook niet dumpen dus ze moeten er nu wel 100% voor gaan.
 3. forum rang 6 wiegveld 25 oktober 2021 11:56
  Ik ben het wel met Cat Rock eens.
  Jitse en team doen het in EU slechter dan bv Deliveroo en de vraag is of er niet veel te veel betaald is voor Grub Hub.
  Een andere directiekijk is echt nodig.

  Wel snap ik heel goed dat Jitse Grub Hub niet voor 31-12 verkoopt. Dat is de ultieme prijsverlager zo’n eis van Cat Rock.
  Maar op termijn is Grub Hub nutteloos.
 4. particuliere belegger 25 oktober 2021 18:53
  Bij mij komen 3 vragen op:
  - is grubhub alleen de VS of ook nog andere landen (zoals destijds ifoods bij just eat zat)
  - toen jet grubhub verkreeg waren er nog meer geïnteresseerde partijen. Zou prijs welke jet kan ontvangen hoger of lager dan destijds zijn, wellicht meerdere concurrenten interesse
  - zou ifoods en grubhub niet als 1 geheel verkocht kunnen worden aan bijv. Prosus?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

JUST EAT TAKEAWAY

19,170 23 mei
-0,770 -3,86%
Premium

Just Eat Takeaway zet Grubhub in de etalage

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links