Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Valuta: euro blijft in glijvlucht

Valuta: euro blijft in glijvlucht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe rentevergadering van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag lijkt een saaie bedoening te worden. Dit stelt valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

"Vooral ook omdat de bank bij de vorige bijeenkomst in september veel belangrijke beslissingen vooruit heeft geschoven naar de vergadering in december", aldus Derks.

De valuta-expert wijst er echter ook op dat er sinds de bijeenkomst van de ECB in september het nodige is veranderd. "Als gevolg van de oplopende aardgasprijs is de inflatie in de eurozone opgelopen tot 3,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in 13 jaar. Hierdoor neemt de druk toe op de ECB om toe te werken naar een beleidswijziging."

Economen verwachten evenwel dat de ECB pas eind 2023 de rente verhoogt. Dan heeft de Amerikaanse Federal Reserve er mogelijk al een aantal renteverhogingen op zitten en "aan de overkant van het Kanaal lijkt de Britse rente zelfs in de eerste helft van volgend jaar al omhoog te gaan". 

"Europa hobbelt er op rentegebied achteraan en dat wordt weerspiegeld in de koers van de euro", concludeert Derks. Ten opzichte van de dollar heeft de euro dit jaar al 5 procent verloren en tegenover het Britse pond is dit zelfs 7 procent.

"Zoals het er nu naar uitziet, komt er voorlopig geen verandering in de glijvlucht van de euro", voorziet Derks.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Zaphod Beeblebrox 24 oktober 2021 11:54
    Alles volgens plan en verwachting. Euro's, dollars, Britse ponden en yennen, ze gaan allemaal vervangen worden door Central Bank Digital Currency. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. China loopt voorop, maar ook Europa en de VS zijn druk bezig. Eigenlijk is het financiële systeem failliet gegaan in 2008, maar ze hebben het nog net op de been kunnen houden middels massieve injecties van liquiditeiten. Ik krijg de indruk dat ze een tijdlang niet goed wisten waardoor het te vervangen: een SDR met gouddekking misschien. Maar nu weten ze het en het wordt een CBDC. Dat zal betekenen dat de commerciële banken eigenlijk niet meer nodig zijn omdat iedereen een rekening krijgt bij de CB waar alle uitgaven geregistreerd en gemonitord zullen worden. Ook om burgers van quota te voorzien zodat ze niet te veel brandstof, vlees, alcohol, tabak, vliegtickets of onwelgevallige literatuur kopen. Voor de transitie van het huidige monetaire systeem naar het nieuwe is, zoals altijd, een crisis nodig. De huidige monetaire orde moet kapot zodat iedereen graag wil overstappen naar de nieuwe variant. Het lastige is de overgang enigermate goed te timen. Maar het komt eraan. Ik heb daar geen twijfel over.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links