Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China start test met onroerendgoedbelasting - media

China start test met onroerendgoedbelasting - media
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) China gaat in bepaalde regio's van het land vijf jaar lang proeven houden om onroerendgoedbelasting te heffen. Dit meldde staatspersbureau Xinhua zaterdag nadat het Permanente Comité van het Nationale Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan in China, de plannen goedkeurde.

Het Chinese kabinet maakt naar verwachting in de komende maanden meer details bekend van de pilots, waaronder in welke regio's deze worden uitgevoerd en hoe het belastingtarief zal worden vastgesteld.

De Chinese president Xi Jinping wil al langer een landelijke onroerendgoedbelasting opleggen om speculeren op de woningmarkt in te dammen, de op hol geslagen prijzen te verlagen en de financiële last te verminderen voor gezinnen die al gebukt gaan onder stijgende onderwijs-, medische en andere kosten. Dit moet leiden tot een meer gelijkmatige verdeling van rijkdom over de 1,4 miljard inwoners in China.

Een eerste voorstel om de belasting in zo'n 30 steden te testen is teruggebracht tot ongeveer 10 steden, zeiden ingewijden eerder tegen the Wall Street Journal. En een nieuwe wet die erop gericht is de belasting in het hele land te verhogen, zal waarschijnlijk pas rond 2025, het laatste jaar van het huidige vijfjarige ontwikkelingsplan, worden afgerond, aldus de bronnen.

Het proefprogramma voor onroerendgoedbelasting dat zaterdag is aangenomen, loopt volgens Xinhua vijf jaar, te rekenen vanaf de datum waarop de details van de uitvoering van de proeven worden vrijgegeven. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 24 oktober 2021 10:14
    Perfect getimed. China staat voor de grootste vastgoed crisis ooit, ideaal moment om belastingen op onroerend goed in te voeren.
    Eerlijk gezegd geeft het wel een gerust gevoel dat China de economie in het 100 laat lopen. Een almachtig China vind ik zorgelijker dan een China dat economisch instort. De tijdelijke economische problemen voor het westen hierdoor waaien wel weer over. Dat er nog vele almachtige grote leiders mogen volgen in China.
  2. [verwijderd] 24 oktober 2021 10:24
    Een goede posting, een heldere visie Kooptnederlandschewaar.

    Bedenk wel dat het land nog maar kort kapitalistisch is, tot op heden alleen maar groei tot in De Hemel, ze moete dus nog ondervinden en meemaken.

    Afgelopen vrijdag is die gemiste rente betaling van 30 dagen geleden alsnog ingelost van dat Evergrande, nog ff geen "D"

    Maar vanaf 30 dagen terug komt er wekelijks een soortgelijke verplichting langs, dus ook steeds de bekende 30 dagen uitstel, die ketting blijft dus langer worden.
  3. forum rang 4 Chessplayer1992 24 oktober 2021 12:42
    Een land dat communisme combineert met kapitalisme op economisch gebied. Bijzonder, maar ook ons politiek en economisch systeem is in decennia steeds verder geëvolueerd. Politiek blijft communisme almachtig, dat is duidelijk. De economische principes zijn niet per sé heel gek: in de eerste jaren hebben de techbedrijven onder mom van innovatie weinig tot geen winstbelasting hoeven betalen, gevolg: de Hang Seng Tech bedrijven bevatten wereldleiders. Nu betalen ze richting reguliere winstbelasting (en komt er veel geld in de staatspot binnen). De middenklasse stijgt gigantisch, hetgeen ook meteen extra klandizie voor de groeiende bedrijven is. Maar: door kapitalisme neemt (vermogens-)ongelijkheid toe, gevolg: ze gaan rustig onderzoeken om winstbelasting in te voeren. De kapitaalmarkt was voorheen voor de gewone Chinees ook niet goed toegankelijk en had weinig vertrouwen (omdat het niet al 100 jaar bestaat), gevolg: iedereen investeert in vastgoed. Vervolgens stijgen de prijzen met 2.000 % en ontstaan spooksteden. Nu zitten de grote bouwers met enorme schulden opgezadeld. Gevolg: rustig in 5 jaarplan nu testen en starten met vastgoedbelasting. Verwachte gevolg: mensen kopen minder huizen (nu hebben 90% van de Chinezen minimaal 1 huis) en zullen meer beleggen via de aandelenbeurzen. Ik begrijp alle ophef wel, in NL en het westen kennen wij China niet goed genoeg, we kennen de cultuur niet goed genoeg, het is spannend en de overheid is voor ons onbetrouwbaar. Maar de vraag is of dit zo is. In grote lijnen zie ik daadwerkelijk gezond beleid. Over 10 tot 20 jaar is het economisch onbetwistbaar een grootmacht, en ik verwacht dat de beurzen dan ook een stuk hoger zullen staan. Qua K/W minimaal gelijk aan de US (al is het alleen al omdat geografisch de (beroeps-)bevolking in US en Europa minder stijgt dan in China, ook welvaart en middenklasse blijft nog lange tijd veel sneller groeien in China dan in het westen).

    Kortom: ik begrijp de negativiteit, maar ik denk dat er ook zeker een iets meer rooskleurige bril op te zetten is. Het zal met horten en stoten gaan, ongetwijfeld niet in een rechte lijn op de beurs etc. maar ik zie wel kansen en durf wel degelijk flink overwogen in regio China te zitten.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links