Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX in de plus ondanks koersverlies ASML

AEX in de plus ondanks koersverlies ASML
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine winst gesloten. De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 805,47 punten.

Veel aandacht is er momenteel voor de bedrijfsresultaten, en wellicht nog belangrijker wat de bedrijven voor de laatste maanden van het jaar verwachten, met de oplopende prijzen en verstoringen in de aanvoerketen.

"84 procent van de bedrijven wist tot nu toe positief te verrassen, meestal zitten we rond de 70 procent dus hier zitten we al vrij hoog.  De gemiddelde winstgroei bedroeg 26 procent. Een sterke start dus, al is het nog vroeg om al grote conclusies te trekken", zei Vincent Juvyns, marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management tegenover ABM Financial News.

Op het vlak van prijzen, kregen beleggers vandaag ook de nodige cijfers te verwerken. De Duitse producentenprijzen stegen in september met ruim 14 procent op jaarbasis en in het Verenigd Koninkrijk was dit 6,7 procent.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in september, conform een voorlopige indicatie, met 3,4 procent. Dat was een maand eerder nog 3,0 procent. De Britse inflatie liep daarentegen licht terug.

Olie werd iets duurder. Vanmiddag bleken de Amerikaanse voorraden gedaald.

De euro/dollar handelde op 1,1644. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde iets hoger op 1,6420 procent en bitcoin zette een nieuwe all time high neer.

Stijgers en dalers

In de AEX herstelde Philips van de koersdruk van de afgelopen dagen en pakte als koploper een koerswinst van 4,7 procent. Prosus en Signify stegen 3,5 en 2,2 procent.

De grootste dalers waren vandaag AkzoNobel en vooral indexzwaargewicht ASML, beide na cijfers.

De cijfers van ASML waren in de prik, volgens Kempen. "Opnieuw een recordkwartaal op veel fronten, maar ook exact zoals we hadden verwacht", zei analist Nigel van Putten. Hij merkte ook op dat ASML wat voorzichtiger uit de hoek kwam dan voorheen ten aanzien van de geheugenmarkt. Maar analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zei voor de camera tegen ABM Financial News dat er geen reden is voor zorgen. "Het belangrijkste is, de omzet is alleen maar vertraagd, maar niet geannuleerd", aldus Versteeg. ASML daalde 3,8 procent.

Volgens Jefferies schoot AkzoNobel iets tekort. Het aangepaste operationeel resultaat viel iets onder de consensus en AkzoNobel ziet in zijn outlook voor de bevoorrading en grondstoffen een langere periode van tegenwind. Akzo verloor 1,3 procent. "Het bedrijf heeft niet alleen last van grondstoffen die duurder worden, ook dalende volumes van verfverkopen spelen het bedrijf parten", aldus analist Robbert Manders van IG.

In de AMX was Alfen de uitblinker met een koerswinst van 4,8 procent. Fugro steeg 2,9 procent. Daar stonden Galapagos en Vopak tegenover met verliezen van 1,8 en 4,7 procent. Bij Vopak is een nieuwe CEO in aantocht. Verder verlaagde ABN AMRO het koersdoel voor Vopak.

Bij de smallcaps ging TomTom 4,6 procent hoger bij relatief hoge volumes. Nieuws was er evenwel niet. Heijmans steeg 1,8 precedent, maar Accell en CM.com leverden 2,1 en 5,6 procent in.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein noteerden de Amerikaanse beurzen enkele tienden van een procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AMX 100% zegt kopen 1 stemmen
ASCX 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AMX 24 apr
    925,76
    0,00% 0,00
  2. ASCX 24 apr
    1.207,07
    0,00% 0,00

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links