Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Brazilie verdenkt JPMorgan van omkoping - media

Brazilie verdenkt JPMorgan van omkoping - media
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken of JPMorgan Chase een rol heeft gespeeld in een omkoping- en witwasschandaal waar staatsoliebedrijf Petrobras bij betrokken was sinds 2011. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van documenten die werden ingezien en een tweetal bronnen bij justitie.

Vooralsnog zou de politie zich richten op de aankoop van circa 300.000 vaten olie van Petrobras door JPMorgan in 2011. Er wordt nu onderzocht of de vermeende omkoping in de jaren daarna doorging.

Reuters verwijst naar documenten met getuigenverklaringen van een voormalige energiehandelaar van Petrobras, aangaande twee transacties met JPMorgan.

Brazilië strijdt al langer tegen omkoping in de oliesector .

SBM Offshore tekenden in 2018 een clementie-overeenkomst met de Braziliaanse activiteiten en Petrobras in verband met vermeende omkooppraktijken voor 2012. SBM betaalde toen een boete en schadevergoeding. 

Ook klaagde Brazilië al twee handelaren van Trafigura aan, waarvan twee dochterbedrijven meer dan 1,5 miljoen dollar aan steekpenningen zouden hebben betaald in 2012 en 2013.

En Vitol betaalde 164 miljoen dollar en bekende schuld na aantijgingen van het betalen van steekpenningen in Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen in de periode 2005 tot 2020.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JPMorgan Chase & Co 75% zegt verkopen 4 stemmen
PETROLEO BRAS.SA PET. 100% zegt verkopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links