Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

OCI-dochter gaat solide dividend uitkeren

OCI-dochter gaat solide dividend uitkeren
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Kunstmest- en ammmoniafabrikant Fertiglobe wil een overbruggingskrediet en een aanvullend krediet afsluiten om een fors dividend te kunnen betalen aan zijn aandeelhouders en voldoende ruimte te houden om te investeren in groei. Dat maakte aandeelhouder OCI maandag voorbeurs bekend.

Fertiglobe is een joint venture van OCI met ADNOC, het nationale oliebedrijf van Abu Dhabi. De deal creëert ruimte voor OCI om te groeien in schone ammonia en andere stappen om de CO2-uitstoot van OCI en Fertiglobe te verminderen. De nieuwe kapitaalstructuur geeft Fertiglobe tevens de armslag om een houdbaar en aantrekkelijk dividend te gaan betalen.

Het overbruggingskrediet van 1,1 miljard dollar zal worden afgesloten tegen een relatief lage rente, namelijk de variabele LIBOR plus 1,05 procent opslag gedurende het eerste jaar. Daarna gaat die opslag omhoog. 

Van het bedrag zal 250 miljoen dollar worden gebruikt om bestaande schuld te herfinancieren en het restant van 850 miljoen zal worden uitbetaald als dividend aan de twee aandeelhouders. OCI heeft een belang van 58 procent in Fertiglobe, dat produceert in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De aanvullende kredietlijn van 300 miljoen dollar heeft een looptijd van vijf jaar en een rente van LIBOR plus 1,75 procent. Dit zou het bedrijf "ruime liquiditeit" geven.

Vervolgens wil Fertiglobe twee keer per jaar dividend uitkeren, na goedkeuring door de aandeelhoudersvergadering, met een beoogd bedrag van tenminste 315 miljoen dollar over 2022, en tenminste 150 miljoen dollar over de tweede helft van 2021. Ook daarna moet de vrije kasstroom zo veel mogelijk worden uitgekeerd, afgezien van groeikansen.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
OCI 82% zegt kopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Kruimeldief 20 september 2021 09:52
    Wie nog goedkoop wil bijkopen, moet dat nu doen. IPO Fertiglobe wordt binnen enkele weken aangekondigd, vermoed ik.
    We gaan gezond (schuld zeer sterk verminderd en gasprijs voor vele jaren gehedged!!) weer naar de €29 die we ooit hadden en daarna naar……
    De Q3-cijfers worden ook weer zo’n enorm feest!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

OCI

25,280 15:35
-0,180 -0,71%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links