Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beursblik: consolidatie Nederlandse supermarkten onvermijdelijk

Beursblik: consolidatie Nederlandse supermarkten onvermijdelijk
Beeld: Jumbo

(ABM FN-Dow Jones) Een consolidatie van Nederlandse supermarkten is onvermijdelijk, maar kost wel tijd. Dit stelde strateeg Alyssa Gammoudy van ING maandag in een rapport.

Eerder vandaag werd bekend dat supermarkten Plus en COOP samen verdergaan. Het fusiebedrijf gaat verder als Plus en is naar eigen zeggen de derde grootste servicesupermarkt in Nederland met ongeveer 550 winkels en een marktaandeel van meer dan 10 procent. Dat is goed voor een jaaromzet van circa 5 miljard euro.

"Voor een klein land heeft Nederland veel supermarkten en consolidatie is uiteindelijk onvermijdelijk", aldus Gammoudy. "Maar er is wel geduld nodig."

Dat de Nederlandse supermarktsector zo gefragmenteerd is heeft volgens Gammoudy te maken met het feit dat veel supermarkten lid zijn van inkoopcoöperatie SuperUnie. Hierdoor kunnen kleinere spelers blijven concurreren met grotere partijen op prijsvlak. "Consumenten kijken echter niet alleen naar de prijs, maar willen ook meer gemak en buiten de deur eten", aldus ING. "Daarvoor zijn investeringen nodig, maar het probleem is dat de investeringen significant kunnen zijn en niet altijd rendabel."

Als tweede trigger voor een consolidatie noemt Gammoudy het gebrek aan opvolging. "De meeste kleine supermarkten zijn in handen van families en er is niet altijd een volgende generatie die de touwtjes in handen kan nemen." Dit is volgens de strateeg ook een belangrijke aanjager voor een verdere consolidatie.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize 80% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ahold Delhaize Koninklijke

30,325 26 nov
+30,325 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links