Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

VK hardste groeier voor Just Eat Takeaway

VK hardste groeier voor Just Eat Takeaway
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway heeft in de eerste zes maanden van dit jaar het groeitempo beperkt zien worden door het overgenomen GrubHub, terwijl de ordergroei in het VK aantrok, en herhaalde de eerder afgegeven outlook voor heel 2021. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de Nederlandse maaltijdbezorger.

Just Eat Takeaway heeft de omzet in het eerste jaarhelft met 52 procent zien stijgen tot 2,6 miljard euro. Exclusief het overgenomen GrubHub bedroeg de groei zelfs 63 procent. De orders stegen met 51 procent tot 547 miljoen stuks. Exclusief GrubHub stegen de orders met 61 procent. Vooral in het VK groeiden de orders hard, met 76 procent. In Nederland was dit 37 procent en in Duitsland 62 procent.

De aangepaste EBITDA kwam in de eerste jaarhelft uit op 190 miljoen euro negatief, ofwel een marge van 1,3 procent negatief. Daarbij wees de maaltijdbezorger op "significante investeringen", die het deed, vooral in de markten waarin het oude Just Eat actief was.

In Nederland behaalde de maaltijdbezorger een aangepaste EBITDA van 40 miljoen euro, 2 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Duitsland steeg de EBITDA zelfs van 58 naar 94 miljoen euro. In het VK schoot Just Eat Takeaway echter van een winst van 127 miljoen euro naar een verlies van 71 miljoen euro. In de VS werd een verlies geleden van 25 miljoen euro, tegenover een winst van 30 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020.

Netto leed Just Eat Takeaway afgelopen halfjaar een verlies van 486 miljoen euro, ruim meer dan de 59 miljoen euro in de eerste helft van 2020.

Naar eigen zeggen bereikte Just Eat Takeaway afgelopen halfjaar de piek in het verlies, onder meer omdat de bezorger kampte met een beperking van de fees en steun verleende aan restaurants, wat in totaal neerkwam op een bedrag van 142 miljoen euro. Dit zal er nu uit gaan lopen, denkt Just Eat Takeaway. Ook beschouwt de onderneming deze beperkingen als onwettig, en samen met de rest van de sector zal Just Eat Takeaway in het geweer komen tegen eventuele verleningen van deze maatregelen.

"Als gevolg verwachten we dat we weer richting winstgevendheid gaan, terwijl we significante groei zullen realiseren in de tweede helft van het jaar", zei CEO Jitse Groen bij de voorlopige cijfers al. De topman wees er dinsdag op dat het klantenbestand, net als het aantal aangesloten restaurants en de orderfrequentie flink is toegenomen.

Groen was toen optimistisch gestemd over het investeringsprogramma in de markten van Just Eat en verhoogde daarom de outlook voor dit jaar. De maaltijdbezorger mikt voor heel het jaar op een ordergroei van 45 procent, exclusief de resultaten in de VS.

Voor heel 2021 voorziet de maaltijdbezorger een bruto transactiewaarde van 28 miljard tot 30 miljard euro, inclusief GrubHub.

Just Eat Takeaway.com wil flink investeren en hecht meer waarde aan marktaandeel dan aan de aangepaste EBITDA. De aangepaste EBITDA-marge zal vermoedelijk negatief zijn dit jaar. De maaltijdbezorger rekent op een negatieve marge van 1 tot 1,5 procent van de bruto transactiewaarde.

Eind juni had Just Eat Takeaway nog ruim 1,5 miljard euro in kas. Daarbij herhaalde de maaltijdbezorger dinsdag dat het kijkt naar de mogelijkheden voor het belang van 33 procent in iFood. Er is al een bod geweest van 2,3 miljard euro, maar dat vindt de onderneming te weinig.

Update: om meer informatie toe te voegen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 79% zegt kopen 24 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Chessplayer1992 17 augustus 2021 09:12
    Interessant. In Canada dus ook dark stores geopend. Dat is een full delivery deelneming, die nog niet op de verkooplijst staat. De kennis bij eventueel succes kan snel in Engeland en Duitsland toegepast worden. De markt ziet de enorme kapitaal kracht en schaalvoordelen niet…
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

JUST EAT TAKEAWAY

70,660 15:55
-1,130 -1,57%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links