Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Update: Beursblik: winst Philips onder druk

Update: Beursblik: winst Philips onder druk
Beeld: Philips

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het tweede kwartaal van 2021 de winst onder druk zien staan. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips vermoedelijk een omzet van krap 4,2 miljard euro, tegen een omzet van 4,4 miljard euro een jaar eerder.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met ruim 2,1 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,2 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam vermoedelijk uit op 792 miljoen euro.

Op een vergelijkbare basis steeg de omzet wel, met 7,3 procent volgens de analisten, waarbij de stijging bij Personal Health het grootst zal zijn met maar liefst 27,6 procent.

De andere twee divisies, Diagnosis & Treatment en Connected Care, lieten volgens de consensus respectievelijk een groei en krimp op vergelijkbare basis zien van 15,8 procent.

Het aangepaste EBITA-resultaat kwam volgens de analisten afgelopen kwartaal uit op 519 miljoen euro tegen 418 miljoen euro een jaar eerder. De bijbehorende marge wordt ingeschat op 12,4 procent, tegenover 9,5 procent in het tweede kwartaal van 2020.

Onder de streep restte volgens analisten een winst van 113 miljoen euro. Vorig jaar boekte Philips een winst van 210 miljoen euro.

Op 25 maart kondigde Philips aan de tak Huishoudelijke Apparaten voortaan als niet-voortgezette activiteiten te rapporteren, nu deze activiteiten worden verkocht aan Hillhouse Capital. Vermoedelijk wordt deze desinvestering in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Exclusief de tak Huishoudelijke Apparaten boekte Philips in het tweede kwartaal van 2020 een omzet van net geen 4 miljard euro met een aangepaste EBITA van 390 miljoen euro en een marge van 9,8 procent.

Terugroep

Bij de cijfers over het tweede kwartaal zal vooral worden uitgekeken naar uitspraken over de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. De Amerikaanse medische toezichthouder FDA heeft de terugroepactie van Philips in juni bestempeld als Klasse 1, wat staat voor zeer ernstig, zo schreef persbureau Reuters donderdagavond.

De FDA zei dat er 83 klachten zijn binnengekomen over de producten van Philips die worden gebruikt om patiënten hulp te bieden bij ademhalen, maar dat er geen verwondingen of zelfs sterfgevallen zijn gemeld.

De Nederlandse specialist in medische apparatuur riep in juni ademhalingsondersteunende apparaten terug, omdat het schuim dat wordt gebruikt om het geluid van de machines te dempen kan verslechteren en kleine deeltjes kan uitstoten die de luchtwegen irriteren. De vrijgekomen gassen kunnen ook giftig zijn of mogelijk zelfs kanker veroorzaken, meldde Philips destijds.

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal trof Philips voor deze problemen een voorziening van 250 miljoen euro, waardoor de totale kosten van de terugroepactie op ongeveer een half miljard euro worden geschat.

De situatie lijkt snel te verergeren volgens Deutsche Bank, nu er meerdere rechtszaken zijn aangespannen tegen het bedrijf in de Verenigde Staten. Dergelijke zaken kunnen flink in de kosten lopen, zo stellen zij. Hoelang de kwestie duurt en wat uiteindelijk de specifieke impact van de problemen zullen zijn valt moeilijk te voorspellen. "De intensiteit van de situatie neemt duidelijk toe en er komen steeds meer zaken bij, waardoor het een tijd kan duren voordat dit achter de rug is", vrezen de analisten.

Deutsche Bank noemde het groeiprofiel van Philips op middellange termijn nog steeds aantrekkelijk, maar kan vanwege de onzekerheden rond het beademingsapparatuur niet langer het aandeel aanbevelen aan beleggers.

Outlook  

Ondanks de extra last die Philips nam in het tweede kwartaal, zag het bedrijf geen reden om de outlook voor dit jaar aan te passen. Andere divisies vangen de tegenwind op, aldus het bedrijf.

Philips rekent op een vergelijkbare omzetgroei van laag enkelcijferig tot circa 5 procent. Daarnaast mikt Philips op een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 tot 80 basispunten.

De consensus voorziet voor heel 2021 een vergelijkbare omzetgroei van 2,4 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,7 procent.

Philips opent de boeken maandag voorbeurs.

Update: om divisies Huishoudelijke Apparaten toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 62% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Philips Koninklijke

39,920 17:35
-0,080 -0,20%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links