Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

ECB zet inflatiedoel op twee procent - media

ECB zet inflatiedoel op twee procent - media
Beeld: ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft haar inflatiedoel bepaald op twee procent, maar laat ook ruimte voor een hogere inflatie als dat nodig is. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

Eerder mikte de centrale bank nog op een inflatiedoelstelling van "onder, maar dicht bij twee procent", een boodschap die sommige beleidsmakers te vaag vonden. De nieuwe inflatiedoelstelling is de conclusie van een tweedaagse bijeenkomst van de ECB op dinsdag en woensdag.

De nieuwe strategie geeft de ECB de ruimte om het ruime monetaire beleid langer aan te houden in een poging de inflatie op het gewenste niveau te krijgen. Naar verwachting zullen beleidsmakers na de zomer de discussie starten over de toekomstige afbouw van het opkoopprogramma van obligaties.

Een woordvoerder van de ECB wilde tegenover Bloomberg niet reageren op de berichtgeving van het persbureau.

Vanmiddag staan de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB op de agenda.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 createmonnie 8 juli 2021 07:55
  Jarenlang hebben zij het inflatiedoel niet gehaald. Nu het inflatiedoel verhogen, zodat het opkoopbeleid nog jarenlang mee kan. Armoede zal alleen maar groter worden, omdat de meeste mensen de gevolgen van hogere inflatie niet kennen. Schulden worden alleen maar groter, omdat de ECB toch de rente laag zal houden. Eindstand een wereldwijde crisis met desastreuze gevolgen
 2. forum rang 4 Pieter Vandewalle 8 juli 2021 08:11
  Gek eigenlijk die inflatiecijfers. 2% halen ze niet? Dat betekent dat er héél wat zaken niét in het mandje zitten om die cijfers te berekenen. Verzekeringen, huizen en bouwmaterialen, belastingen, horeca, pretparkbezoeken, ... kennen allemaal prijsstijgingen met een dubbelcijferig percentage... maar de inflatie (bloemen, een zak suiker, ondergoed, ...) die stijgt niet hoor, dus niks aan de hand
 3. Willem29m 8 juli 2021 11:05
  De ECB is al sinds begin 2015 non-stop aan het opkopen in de markt. Alleen van januari t/m oktober 2019 zijn ze even gestopt. Je zag toen ook gelijk de economie zwaar afkoelen en bewegen richting economische krimp. In oktober 2019 zijn ze daarom maar weer gestart om een echte recessie te voorkomen. Toen kwam Corona er nog even overheen een paar maanden later en werden de registers nog verder open gezet. In al die tijd is de inflatie nooit boven de 2% gekomen. Dit jaar gaan we het misschien even halen omdat 2020 natuurlijk een dramatisch jaar was. Dit zal echter gewoon een tijdelijk effect zijn, wat er vanzelf weer uitloopt wegens inhaalconsumptie. Deze aanpassing is leuk, maar het zal in de toekomst niks veranderen. Economisch groei, rente en inflatie zullen laag blijven in Europa. De boel vergrijst hier en innovatie wordt de kop ingedrukt, o.a. door de EU bureaucratische wet en regelgeving machine, waardoor MKB-ers meer tijd kwijt zijn aan compliance dan aan ondernemen. Om het over de one-size fits none Euro maar niet te hebben. Iedereen moet het maar voor zichzelf uitmaken, maar zelf probeer ik zo min mogelijk in Europa en in Euro's te beleggen.
 4. forum rang 4 Jopieklaploper 8 juli 2021 11:41
  Die2% is slechts tijdelijk. Binnen een half jaar zitten we weer op 0,7% inflatie. De ECB moet keihard gaan werken om de inflatie omhoog te krijgen, dit kan onder andere middels de rentes omlaag doen en meer geld te creëeren. Overheden zouden ook veel meer moeten gaan lenen vooral nu is dat van belang.

  Hopelijk krijgen we de inflatie structureel op 3% maar met de huidige aanpak gaat dit nooit lukken.
 5. forum rang 4 Jopieklaploper 8 juli 2021 11:42
  quote:

  Pieter Vandewalle schreef op 8 juli 2021 08:11:


  Gek eigenlijk die inflatiecijfers. 2% halen ze niet? Dat betekent dat er héél wat zaken niét in het mandje zitten om die cijfers te berekenen. Verzekeringen, huizen en bouwmaterialen, belastingen, horeca, pretparkbezoeken, ... kennen allemaal prijsstijgingen met een dubbelcijferig percentage... maar de inflatie (bloemen, een zak suiker, ondergoed, ...) die stijgt niet hoor, dus niks aan de hand


  aluihoedje op, prijzen gaan juist over de gehele linie omlaag. Probeer aub hier geen fake nieuws te verkondigen.
 6. forum rang 6 jowi 8 juli 2021 11:48
  ECB inflatie doelstellingen.

  In het verre verleden had de NB in FL tijdperk een inflatiedoelstelling van 0,2%.
  In de Euro zone had de ECB tot ca 2011 een inflatiedoelstelling tot ca 1%.
  Vanaf 2011 werd de inflatiedoelstelling tussen de 1-2 %.
  De nieuwe inflatiedoelstelling van de ECB is nu iets boven de 2%.

  Conclusie: bijdrukken van euries, blijven opkopen van waardeloze staatsobligaties van feestvierende EU lidstaten. Langere lage/negatieve en dat allemaal om de staatsschuld van Italië betaalbaar te houden.

  Intussen gaan de Italianen met 62 met pensioen. Verdampen de spaarcentjes in NL, kunnen de BPF's geen rendement maken en stijgen de pensioenpremies en overige lasten in NL met als resultaat koopkracht daling van de (tot 67 jaar) hardwerkende Nederlander.

  Maar ja we kennen de kreet van onze politici. De EU en de Euro Unie zijn goed voor NL als handelsland.
 7. msg959 8 juli 2021 12:10
  quote:

  Jopieklaploper schreef op 8 juli 2021 11:42:


  [...]

  aluihoedje op, prijzen gaan juist over de gehele linie omlaag. Probeer aub hier geen fake nieuws te verkondigen.  Over fake nieuws gesproken....... Prijzen gaan structureel omhoog. En waarom zou 3% inflatie goed zijn? waarom niet gelijk 300% dan zijn schulden ook geen probleem meer.
  Inflatie is niets anders dan een soort van moderne belasting. hoe hoger hoe meer belasting je gaat betalen.
 8. forum rang 6 Bowski 8 juli 2021 17:25
  Ik lees op nu.nl dat ze de huizenprijzen in het inflatiemandje gaan stoppen.
  Zo lang het door de ECB uitgedeeld geld maar in huizen wordt gestoken zal dat dus niet (meer) tot inflatie leiden.
  Als de oude inflatie stijgt worden de huizen goedkoper omdat de rente stijgt en dat compenseeert men mooi met deze nieuwe inflatie(-truc).
  Geweldig gevonden!
  (Hoe dom denken ze daar dat de mensen tegenwoordig zijn, dat ze het volk durven te tracteren op deze windowdressing?)
 9. Lambert01 9 juli 2021 10:33
  Laten we maar geen illusies meer koesteren. Na de eendrachtige en felle reacties van zowel Europese Commissie, ECB en Europees Hof van Justitie op de uitspraak van het Duitse Grondwettelijk Hof over het beleid van de ECB, was de boodschap duidelijk: wij hebben de macht en waag het niet daar aan te komen. En corona bleek voor de EC een 'blessing in disguise'; de geesten waren rijp voor een herstelplan (zogenaamd met voorwaarden), nog meer overdracht van middelen van Noord- naar Zuid-Europa en nu ook eigen belastingheffing door en voor de EU. Dat was nooit de bedoeling, maar het gebeurt toch. Ronduit lachwekkend zijn de opmerkingen dat dit eenmalig is.
  Het gaat daarbij allang niet meer om een gemeenschappelijke markt. Nee, het nieuwe toverwoord is dat we nu een 'waardengemeenschap' zijn. Dat is een slimme beweging, want wie bepaalt wat die waarden zijn? Europa is een monster aan het worden, een bureaucratisch en technocratisch instituut dat zich graag wentelt in zijn eigen verheven opvattingen over wat goed is voor ons allen. Maar ondanks al die verheven doelstellingen en ondanks de Green Deal verhuist men het Europees Parlement nog steeds maandelijks van Brussel naar Straatsburg.
  Nu zou een lezer van het bovenstaand misschien denken dat ik tegen Europa ben. Dat is niet zo. Maar ik ben wel tegen dít Europa. Het Europees project is gekaapt door zweverige dwazen zonder al te veel gezond verstand en realiteitszin. En ze kunnen alles bedenken wat ze willen, want aan geld is toch geen gebrek (meer).
  Tenzij Duitsland zich niet langer door Frankrijk laat ringeloren zie ik niet dat deze ontwikkeling stopt. Dus wat mij betreft snel stoppen hiermee en een nieuwe noordelijke alliantie smeden met gelijkgestemden. Maar of het ooit gaat gebeuren?
  Ik reken er niet meer op want de instituties zijn al te groot en te machtig en de burger staat volledig buitenspel.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links