Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beursblik: ECB-krediet TLTRO drukt op inkomsten banken

Beursblik: ECB-krediet TLTRO drukt op inkomsten banken
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De goedkope leningen die de Europese Centrale Bank aan Europese banken verstrekt, drukken de marges van banken op leningen omlaag en kosten de bankensector 68 miljard euro aan inkomsten. Dat stelde Bank of America woensdag in een rapport.

De analisten verwijzen naar een recente uitspraak van ECB-president Christine Lagarde, die zei dat de ECB gelooft dat dit goedkope geld, de TLTRO's, de rente die banken aan klanten berekenen met 60 basispunten heeft verlaagd. De marges van banken zijn daardoor gedaald tot 1,8 procent, waardoor de Europese banken in totaal 13 procent van hun inkomsten zijn verloren, of 68 miljard euro.

Deze negatieve impact is zes keer zo groot als de inkomsten die banken genereren door het geleende geld als deposito weer te stallen bij de ECB, volgens de analisten.

Volgens Bank of America laat dit zien dat het werkelijke doel van de TLTRO is om de rente voor schuldenaren laag te houden, terwijl de regeling voor banken "een vorm van financiële repressie" is.

Een ander probleem van de TLTRO is dat deze marktwerking tegengaat, omdat zwakkere banken profiteren ten koste van de sterkere sectorgenoten.

Bank of America verwacht een sterke winstgroei voor de banken. Als de ECB zou stoppen met de goedkope TLTRO's, zou dit met name de sterkere banken een extra zet in de rug kunnen geven.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 60% zegt kopen 10 stemmen
ING 73% zegt kopen 11 stemmen
KBC Groep 60% zegt verkopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Peak 23 juni 2021 14:36
  Geen enkel medelijden met banken, alsjeblieft !. Ze hebben de hele wereld in de fik gezet. De grootste problemen liggen nog in de kelders. Enorme derivatenproblematiek. Toezichthouders, accountants, iedereen kijkt weg. Knot geeft de situatie een 9!. En de rekening maar blijven afschuiven op de samenlevingen. Hand in hand met de bedorven politiek. Het is een soort kanker. Het enige wat wil blijven groeien. Wanneer gaat Zalm nou eens de bak in?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 10,124 13:52
  +0,118
  +1,18%
 2. ING Groep 11,034 13:52
  0,000
  0,00%
 3. KBC Groep 69,880 13:50
  +1,200
  +1,75%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links