Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Shell overweegt miljardenverkoop in Texas - media

Shell overweegt miljardenverkoop in Texas - media

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell bestudeert plannen om zijn schaliebelangen in Texas af te stoten. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen.

De eventuele verkoop zou betrekking hebben op een deel of de gehele positie van Shell in het Amerikaanse Permian Basin, grotendeels gelegen in Texas, dat vorig jaar goed was voor ongeveer 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het Brits-Nederlandse bedrijf.

Volgens de bronnen zou het gehele belang meer dan 10 miljard dollar waard zijn. 

Shell haalt in Texas vooral schalieolie uit de grond door middel van 'fracking', waarbij het gebruik van chemische stoffen leidt tot een hoge CO2-uitstoot. 

Eind mei legde een rechtbank in Den Haag Shell nog de verplichting op om de CO2-uitstoot per 2030 terug te brengen met 45 procent ten opzichte van 2019. Mocht Shell zich terugtrekken uit Texas dan komt het realiseren van deze opgelegde verplichting waarschijnlijk snel in zicht. 

Vorige week zei topman Ben van Beurden naar aanleiding van de uitspraak nog dat er "forse, maar afgemeten stappen" zullen worden gezet door Shell in de komende jaren. De topman verwacht overigens nog wel in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 94% zegt kopen 35 stemmen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mr.Windows 14 juni 2021 08:40
  Goed dat Shell dit gaat doen....en hopelijk ziet de groep die de rechter gevraagd heeft ook dat Shell het verkoopt maar dat iemand anders het gaat kopen! Of koopt de milieubeweging het op en gaat er een bos planten? Vergeet niet dat in heel de wereld bedrijven zitten die compleet lak hebben aan milieu/mensenrechten...Van China tot Rusland.

  Net als met aandelen kopen; ik vind bedrijf x koopwaardig bij koers 100 maar iemand anders vind het (om wat voor reden) niet meer in zijn/haar portefeuille passen en wil het voor 100 verkopen. De broker regelt het en over kunnen we tevreden zijn en na een paar jaar zien we wel wie het meest blij is.
 2. Kruimeldief 14 juni 2021 09:59
  Dacht net als jij , Pietje-2005, dat Shell niet meer in schalie zat. Gauw verkopen, net als meen ik BP destijds in Alaska moest doen van een milieubeweging vanwege de vervuiling. Er stapte een Amerikaan in. BP braaf, Amerikaan vervuilde nog meer.
  Shell kan dan misschien wat schuld afbouwen en zich, met subsidie uiteraard, gaan richten op Sluiskil en de Eemshaven. Laat ze vooral een joint-venture aangaan met OCI ( genoteerd aan de AMX, gaat knallen) en eventueel Yara en lekker de methanol-kant etc. op.
 3. golo 14 juni 2021 12:41
  Niet-te-enthousiast.Shell-zal-niet-eenvoudig-een-koper-vinden,-nu-de-markt-weet-dat-ze-er-vanaf-moeten-en-onder-welke-omstandigheden.
  Ook-de-overige-activa-van-Shell-zal-voor-een-groot-deel-afgeschreven-moeten-worden-om-dezelfde-reden.
  Nou,-als-je-dan-de-balans-bekijkt,-is-het-behoorlijk-schrikken.
  Ze-zijn-veel-te-laat-begonnen-met-afstoten.Crediteuren-maken-zich-ernstige-zorgen-over-hun-leningen-aan-Shell.
 4. forum rang 4 Red_ 14 juni 2021 12:51
  quote:

  golo schreef op 14 juni 2021 12:41:


  Niet-te-enthousiast.Shell-zal-niet-eenvoudig-een-koper-vinden,-nu-de-markt-weet-dat-ze-er-vanaf-moeten-en-onder-welke-omstandigheden.
  Ook-de-overige-activa-van-Shell-zal-voor-een-groot-deel-afgeschreven-moeten-worden-om-dezelfde-reden.
  Nou,-als-je-dan-de-balans-bekijkt,-is-het-behoorlijk-schrikken.
  Ze-zijn-veel-te-laat-begonnen-met-afstoten.Crediteuren-maken-zich-ernstige-zorgen-over-hun-leningen-aan-Shell.


  Poeh ja ik denk dat Shell wel echt problemen zal hebben om een lening te krijgen in deze markt waar de marktrente 0% is.
  Als ze 2,0% beloven staat al de hele wereld in de rij zo'n beetje.
 5. golo 14 juni 2021 13:16
  quote:

  Red_ schreef op 14 juni 2021 12:51:


  [...]

  Poeh ja ik denk dat Shell wel echt problemen zal hebben om een lening te krijgen in deze markt waar de marktrente 0% is.
  Als ze 2,0% beloven staat al de hele wereld in de rij zo'n beetje.  Het-is-raadzaam-om-eerst-de-balans-eens-te-bestuderen,-met-darbij-in-ogenschouw-te-nemen-de-huidige-mondiale-en-nationale-ontwikkelingen,-alvorens-uw-bewering-te-plaatsen.Met-de-toekomstige-opbrengstverwachtingen-vanuit-de-activa-staat-Schell-nu-reeds-onder-water.En-als-die-10-miljard-niet-wordt-betaald-dan-is-dat-een-bevestiging,waaruit-de-markt-veel-zal-afleiden.
 6. TAR271 14 juni 2021 13:26
  Wat een naive mensen allemaal. Denken jullie nu echt, dat als Shell ophoudt olie te produceren, de rest van de wereld het ook doet. De olie concessies worden gewoon overgenomen door anderen en vooral Nationale Olie Maatschappijen, met een afspraak bij de overname een management contract van Shell gebruik kunnen maken van de know how. Trouwens de Shells van deze wereld hebben al heel lang veel taken bij exploratie en productie afgestoten naar zgn service bedrijven Schlumberger, Halliburton en anderen. Het meest zorgelijke is dat we in Nederland door deze naïevelingen straks veel economische schade en werklozen oplopen. 17 miljoen tegen 17 miljard. Shell zal overwegen het kantoor in Den Haag te sluiten en naar London te verhuizen.
 7. Contrair1975 14 juni 2021 16:00
  Ik denk niet dat dit met de rechterlijke uitspraak van vorige maand te maken zal hebben. Schalie olie is vrij capitaal intensief, en ik verwacht dat Shell liever inzet op gas / LNG. Ik weet ook uit eigen ervaring hoe moeilijk het is binnen RDS om positieve FID te krijgen voor projecten > 500 MUSD. De competitie aan geweldige opportunities is hevig, en RDS hanteert een strenge interne benchmark om zeker te stellen dat de 85% van hun investeringsbudget die aan niet-renewables beschikbaar is (~17 vd 20 BUSD), naar de meest rendabele projecten (met goed risico profiel) gaat. Dus als ze nu een mogelijkheid zien om kapitaal- en CO2 intensieve assets voor een goede prijs van de hand te doen, dan betekent dat natuurlijk niet dat de ROI van hun investeringskapitaal lager wordt.

  Geeft wel weer aan hoe krom de uitspraak is geweest. Ze verkopen een aantal van hun meest vervuilende assets aan kleine operators en/of NOC's en op papier voldoen ze aan de CO2 reductie target. Diezelfde kleine operators / NOC's vinden energie management / CO2 reductie niet zo belangrijk, waardoor de uiteindelijke CO2 uitstoot misschien zelfs hoger wordt als RDS niet langer de operator is.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A 16,712 28 jul
+0,096
+0,58%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links