Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bazels Comité wil stevige bankenbuffer voor bitcoin

Bazels Comité wil stevige bankenbuffer voor bitcoin
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Banken moeten zeer ruime kapitaalbuffers gaan aanhouden om risico's van beleggingen in bitcoin en andere risicovolle cryptomunten af te dekken. Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag werd gepubliceerd door de  toezichthouder voor de bankensector, het Bazels Comité.

Volgens de in Zwitserland gevestigde instelling, die de internationale regelgeving voor banken ontwikkelt, kan de snelle groei van cryptobeleggingen en aanverwante diensten problemen veroorzaken voor de financiële stabiliteit en leiden tot hogere risico's bij banken.

Voor de groep met risicovolle cryptomunten, waaronder bitcoin, stelt het Comité een risicoweging voor van 1250 procent. Als een bank een buffer van 8 procent van de risicogewogen activa moet aanhouden als eigen vermogen om verliezen op een belegging te kunnen opvangen, dan wordt die buffer voor een bitcoin 100 procent van de waarde van de bitcoin.

Voor andere beleggingen, zoals hypotheken en bedrijfsleningen zit de risicoweging doorgaans ergens tussen 20 procent en 150 procent.
 
"De toepassing van de risicoweging van 1250 procent zou garanderen dat het risico-gebaseerd kapitaal dat banken moeten aanhouden tenminste even veel waard is als hun blootstelling aan cryptoassets van de tweede groep", aldus het document.

Voor cryptomunten met veiliger kenmerken, in het document aangeduid als de eerste groep, zouden meer traditionele bufferregels komen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 50% zegt kopen 4 stemmen
ING 80% zegt kopen 5 stemmen
KBC Groep 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 drooglegging 10 juni 2021 13:16
  Ik begrijp dus dat de Bitcoin officieel gaat worden, dat is een mooie stap vooruit, het wordt ingepast in het banksysteem.

  Dit jaar nog zullen Midden en zuid Amerika al legaal zijn met de invoering van de ons bekende munt, zoals de president afgelopen week aankondigde: "Het creeert heel veel banen en de belasting kan er ook mee betaald worden"

  Als De ECB vanmiddag ook nog ff bevestigd kan de volatiliteit eindelijk een beetje afnemen, immers: grotere, legale gebruikersmarkt.

  Madame de la Garde: "vanaf 2030 zal de euro afgebouwd gaan worden ten faveure van de bitcoin"

  Hoe zal de rente zich gaan verhouden tot coins? halal bankieren? (lees: geen rente), zullen de grootbanken versneld verdwijnen?

  Heel veel vragen, maar nog meer verbetering!
 2. forum rang 8 drooglegging 10 juni 2021 13:24
  Het "ING Bitcoin Select Fund" met dus 100% covering in plaats van 3% covering op je euro spaarrekening, wel zo geruststellend, origineel, ouderwets bankieren dus.

  Negatieve rentes gaan dus ook tot het verleden behoren, die 1700 data analisten bij ING alleen al worden overbodig= enorme besparingen.

  Eerlijke, open, transparante marktwerking, het gaat er dus komen, beter laat dan nooit!
 3. forum rang 8 drooglegging 10 juni 2021 13:29
  quote:

  Blenheim schreef op 10 juni 2021 12:44:


  Lijkt in eerste instantie verstandig, maar als je er over nadenkt zouden banken natuurlijk helemaal geen geld in gebakken lucht/crytpo's moeten steken...


  Als ik moet kiezen tussen geld via een toetsenbord uit Frankfurt of geld uit de mijnen rond Ghanzou, dat laatste natuurlijk want daar zit echte tijd, energie en arbeid in, meerwaarde dus!

  Als het ECB besluit vanmiddag weer een non-event wordt gaat alles in een stroomversnelling komen, nog meer landen, bedrijven en particulieren gaan op zoek(en zullen dat vinden) naar coin alternatieven.

  De centrale banken zijn klaar.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 9,781 28 jul
  -0,001
  -0,01%
 2. ING Groep 10,772 28 jul
  +0,066
  +0,62%
 3. KBC Groep 67,560 28 jul
  -0,060
  -0,09%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links