Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Iran verbiedt energieslurpende cryptominen - media

Iran verbiedt energieslurpende cryptominen - media
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Iran heeft de energieslurpende minen van cryptovaluta voor bijna vier maanden verboden. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag.

De Iraanse president Hassan Rouhani zou de activiteit hebben verboden, omdat het elektriciteitsnetwerk overbelast is, waardoor in veel grote steden regelmatig de stroom uitvalt.

Het verbod op het mijnen van cryptovaluta gaat per direct in en duurt tot 22 september, meldde het persbureau. De president zei tijdens een kabinetsvergadering, die op televisie werd uitgezonden, dat het meeste minen in het land zonder vergunning plaatsvindt.

Bitcoin en andere cryptomunten ontstaan in een procedure die minen wordt genoemd. Krachtige computers strijden daarbij met elkaar om complexe wiskundige problemen op te lossen. Dit kost veel energie, die in Iran doorgaans wordt opgewekt met fossiele brandstoffen zoals aardolie.

Er is veel kritiek op de stroomstoringen in het land, en de presidentsverkiezingen naderen. De regering wijt het probleem aan de minen, de droogte en de sterke vraag naar stroom in de zomer.

Volgens het analysebedrijf Elliptic is Iran goed voor 4,5 procent van de bitcoins die wereldwijd worden gewonnen. Veel Chinese miners weken uit naar het land omdat energie er goedkoop is. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Branco P 26 mei 2021 15:59
  China en Iran... en zo meteen ook de rest van de wereld... gaan die totaal onzinnige energieverspilling een halt toe roepen. Zo veel energiekosten maken voor iets dat geen werkelijke waarde heeft... Het is sowieso schandalig dat er al zo lang niet is ingegrepen. Maar dat gaat nu de komende tijd wel steeds meer gebeuren.
 2. WijHetVolk 26 mei 2021 17:01
  quote:

  Branco P schreef op 26 mei 2021 15:59:


  China en Iran... en zo meteen ook de rest van de wereld... gaan die totaal onzinnige energieverspilling een halt toe roepen. Zo veel energiekosten maken voor iets dat geen werkelijke waarde heeft... Het is sowieso schandalig dat er al zo lang niet is ingegrepen. Maar dat gaat nu de komende tijd wel steeds meer gebeuren.


  Waar heb je het over man? Geen werkelijke waarde?

  "De totale waarde van alle cryptomunten tezamen is voor het eerst meer dan 2 biljoen dollar. Dat is 2000 miljard dollar. Daarmee is de cryptomarkt in twee maanden in waarde verdubbeld. "
  en
  "De prijs van cryptomunten stijgt onder meer doordat ze steeds meer geaccepteerd worden door grote bedrijven."

  Wat jij dagelijks gebruikt om te ruilen heeft dat wel waarde dan? Het enige wat nog waarde geeft aan geld is het geloof daarin van de bevolking. Valt dat weg dan krijg je situaties zoals in Turkije en eerder in Zimbabwe.

  En als we het over energie verspilling hebben ga dan eens kijken wat er met 'onze' groene stroom gebeurt in de NOP en Noord Groningen. Gaat dat niet allemaal naar de servers van o.a. Google?

  Wat hier totaal over het hoofd word gezien is dat Iran, als eigenaar van 1 van de grootste olievoorraden ter wereld niet in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. Het volk gaat klagen. Wat gaat een in de hoek gedreven regering, die een behoorlijk groot leger tot haar beschikking heeft, dan doen?
  En dat allemaal dank zij het vooruitziende beleid van onze vrienden de Amerikanen. Ik hoop van harte dat China daar wat wegen en rails gaat aanleggen. (en misschien een paar eilandjes in de straat van Hormuz)

  bron: o.a www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/to...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links