Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlander houdt hand beduidend minder op de knip

Nederlander houdt hand beduidend minder op de knip
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse consumenten hebben ook in maart 2021 minder gespendeerd, maar de daling is veel kleiner dan in de maanden ervoor. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De consumptie daalde in maart met 0,4 procent op jaarbasis. In februari daalde de consumptie nog met 11,6 procent. In januari was de krimp zelfs 13,1 procent.

De veel kleinere krimp in maart komt onder meer doordat de consumptie in maart vorig jaar ook al op een laag niveau lag. Halverwege maart 2020 ging immers de eerste coronalockdown in, aldus het CBS.

Daarnaast werd het vanaf 3 maart dit jaar mogelijk om op afspraak te winkelen en naar de kapper te gaan. In maart 2021 besteedden consumenten minder aan diensten en voedingsmiddelen dan een jaar eerder, maar meer aan duurzame goederen.

In maart hebben consumenten 3,0 procent minder besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant, of een voetbalwedstrijd, dan in maart 2020. De krimp is veel kleiner dan in februari, toen consumenten 16,9 procent minder uitgaven aan diensten dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Aan duurzame goederen werd 6,9 procent meer gespendeerd dan in maart 2020. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding, schoenen en elektrische apparatuur. 

Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 0,6 procent minder gespendeerd dan in maart 2020, toen er fors gehamsterd werd in de supermarkten. Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en motorbrandstoffen, hebben huishoudens 0,9 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dit komt vooral door een hoger energieverbruik. In maart 2021 was het iets kouder dan in maart 2020.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links