Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursupdate: AEX onder 700 punten, hele index kleurt rood

Beursupdate: AEX onder 700 punten, hele index kleurt rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend scherp lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 2,1 procent tot 696,75 punten. 

"Zorgen over de Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag verschijnen en wat deze cijfers kunnen betekenen voor het standpunt van de Federal Reserve leiden tot flinke verliezen", zo merkten analisten van SEB op. De marktvorsers zagen vooral dure techaandelen onder druk staan, terwijl de Dow Jones-index, met veel aandelen gerelateerd aan de industrie, maandag nog dicht bij huis bleef. 

In maart kwam de Amerikaanse inflatie nog uit op 2,62 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell wist ongerustheid hierover echter te sussen door te stellen dat deze hoge inflatie een tijdelijk fenomeen zal zijn. In maart 2020 bedroeg de inflatie nog 1,54 procent. 

De Amerikaanse tienjaarsrentes trokken verder aan, na een dip vorige week dankzij een zwak banenrapport in de VS. Dinsdagochtend noteerde de rente op 1,61. Het gebrek aan risicobereidheid onder beleggers zorgt wel voor een hogere dollar, zo merkte SEB op. 

Op maandag leverden techaandelen ook al flink aan waarde in op Wall Street. "Techbedrijven worden gezien als de aanjager voor de mondiale groei", aldus strateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. "De bedrijven zijn in veel verschillende gebieden actief, waaronder 5G, cybersecurity, clouddiensten, gaming. De terugval van techaandelen geeft de bredere markten ruimte om te consolideren", aldus Krosby.

Aantrekkende grondstofprijzen, leveringsproblemen en chiptekorten jagen momenteel de productiekosten aan. Dat zet de bedrijfswinsten onder druk, zo voorziet analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. "Inflatie zal vooral groeiaandelen raken", waarschuwt de analist.

"Wij vermoeden dat door de problemen aan de aanbodkant van de economie de inflatie wel eens iets langer kan blijven oplopen dan de centrale banken nu inschatten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Dat de Amerikaanse centrale bank vanwege het tegenvallend aantal nieuwe banen in april vol gas blijft geven met haar stimulering, zal het inflatievuurtje alleen maar verder opstoken." 

In Nederland maakte het CBS vanochtend bekend dat de inflatie in april op jaarbasis is uitgekomen op 1,9 procent. Ook in maart bedroeg de stijging van het prijspeil 1,9 procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2166. De olieprijzen daalden met 0,8 procent.

Op macro-economische vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de vacatures in maart in de VS. Vanochtend bleek dat  de Duitse ZEW index voor het economisch sentiment in mei sterker is aangetrokken dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex steeg van 70,7 in april naar 84,4 deze maand. Er werd door economen een stand van 71,0 voorzien.

Stijgers en dalers

In de volledig roodgekleurde hoofdindex noteerden de techaandelen Adyen en ASMI onderaan met verliezen van 2,9 tot 3,5 procent. Grootste daler was evenwel staalconcern ArcelorMittal met 3,7 procent. Just Eat Takeaway.com hield de verliezen met 0,2 procent beperkt.

In AMX verloren AMG en Basic-Fit 4,0 tot 5,2 procent. Alleen Eurocommercial Properties noteerde met 0,1 procent in het groen.

In de AScX verloor Ordina 3,5 procent. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 56% zegt kopen 16 stemmen
AMX 54% zegt kopen 13 stemmen
ASCX 54% zegt kopen 13 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Red_ 11 mei 2021 11:19
    Het bewijs wordt duidelijk geleverd dat de FED de weg kwijt is en eigenlijk geen kant meer op kan.
    Rente verhogen laat de aandelenmarkt in elkaar plempen (en deels de huizenmarkt). Maar de inflatie maakt iedereen structureel armer geruime tijd. Bedankt raar beleid FED (plus het kopieergedrag van de ECB)
  2. forum rang 4 Erny 11 mei 2021 13:15
    quote:

    Red_ schreef op 11 mei 2021 11:19:

    Het bewijs wordt duidelijk geleverd dat de FED de weg kwijt is en eigenlijk geen kant meer op kan.
    Rente verhogen laat de aandelenmarkt in elkaar plempen (en deels de huizenmarkt). Maar de inflatie maakt iedereen structureel armer geruime tijd. Bedankt raar beleid FED (plus het kopieergedrag van de ECB)
    De stijging van de huizenprijzen is een indicator voor (mega) inflatie. De beurskoersen wijzen al langer op aandeleninflatie. Door het CBS worden deze indicatoren echter buiten de inflatie gehouden, waardoor er een vals beeld ontstaat. En ja, als het dan eindelijk het kwartje valt, dan kan het heel erg hard gaan.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 12:09
    861,17
    -0,48% -4,19
  2. AMX 12:09
    921,82
    -0,52% -4,78
  3. ASCX 11:54
    1.183,35
    -0,54% -6,48

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links