Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Futures wijzen omhoog

Futures wijzen omhoog
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet, op afnemende zorgen over inflatie en een mogelijke renteverhoging door de monetaire beleidsmakers bij de Federal Reserve.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen. Technologie-future Nasdaq koerst 0,6 procent hoger.

Minister van Financiën Janet Yellen haalde bakzeil na haar eerdere uitspraak dat de rente misschien omhoog moet om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen. In een nadere toelichting zei ze dat dit geen voorspelling of aanbeveling van haar kant was.

Inflatie zal waarschijnlijk geen probleem worden en de Fed weet wat te doen als dat wel zo zou zijn, zei Yellen tijdens een evenement van The Wall Street Journal.

Aandelen gingen dinsdag onderuit op de uitspraak, want een hogere rente betekent normaal gesproken lagere aandelenkoersen, zeker voor de groei-aandelen in de technologiesector, die de afgelopen jaren mede sterk zijn gestegen omdat geld door het huidige monetaire beleid zo goedkoop is.

"Vandaag is het een beetje een opluchtingsrally", zei Edward Park van Brooks Macdonald. "Aandelenmarkten duwen zichzelf omhoog, omdat ze relatief gezien het aantrekkelijkst blijven."

Sterke bedrijfswinsten en herstellende economische cijfers helpen de stemming opfleuren, zei Park. "Maar in toenemende mate rijst de vraag, hoe lang het monetaire beleid accomoderend blijft."

In de tweede helft van het jaar zal dit een groter punt van zorg worden, zeiden geldbeheerders, zoals Salman Ahmed van Fidelity International. De grote vraag is of de Fed wel of geen gelijk heeft, dat de huidige hogere inflatie van voorbijgaande aard zal zijn. "Het is zeer goed mogelijk dat de markt tussen deze twee scenario's heen en weer zal schieten" in de komende paar maanden, volgens Ahmed.

Een banenrapport van ADP zal later woensdag een indicatie geven van de Amerikaanse banengroei in april. Het officiële banenrapport volgt dan op vrijdag.
 
Een inkoopmanagersindex van ISM voor de dienstensector zal kort na opening van Wall Street een indicatie geven in hoeverre de dienstensector kon opveren dankzij een hogere vaccinatiegraad in de VS en de heropening van delen van de economie na de coronaviruspandemie.

De olieprijs steeg. Een junifuture West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 66,47 dollar, terwijl een julifuture Brent 1,1 procent duurder werd op 69,66 dollar.

De euro/dollar noteerde weinig veranderd op 1,2015. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,2016 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De autofabrikant Stellantis, maker van het automerk Jeep, verlaagt zijn geplande productie met 11 procent voor het eerste kwartaal, door het wereldwijde tekort aan chips. De komende weken kan de geplande productie verder omlaag worden bijgesteld, waarschuwde het bedrijf.

Een beursnotering om de technologiebeurs van Shanghai is minder aantrekkelijk geworden nadat de Chinese overheid de beursgang van Ant dwarsboomde. De STAR-beurs moest het Chinese antwoord zijn op de Amerikaanse Nasdaq.

Lyft had in het eerste kwartaal 13,5 miljoen actieve gebruikers die een ritje maakte met de taxi-app, wat 8 procent meer was dan een jaar eerder.

Beleggers van General Electric en AT&T hebben de beloningsvoorstellen van hun bedrijven voor de bestuurders afgewezen in niet-bindende stemmingen. Beleggers vinden dat de topmanagers te sterk beloond worden tijdens de pandemie.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag overwegend lager. De S&P 500-index sloot 0,7 procent lager op 4.164,66 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,9 procent tot 13.633,50 punten. De Dow Jones-index sloot minder dan 0,1 procent hoger op 34.133,03 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links