Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursupdate: KPN onderuit op groen Damrak

Beursupdate: KPN onderuit op groen Damrak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs lijkt mei goed te beginnen. Maandagochtend noteerde de AEX 0,6 procent hoger op 712,03 punten.

Het optimisme van beursexperts is voor mei "weer redelijk verdampt", na een plus van 1,1 procent in april. Dit blijkt uit de maandenquête die analist Corne van Zeijl onder beursexperts houdt.

"De beurs begon erg optimistisch aan de maand maar aan het einde ging het als een nachtkaarsje uit. Het lag zeker niet aan de kwartaalcijfers. Die waren meer dan goed. En de bedrijven die de mooiste cijfers lieten zien werden daar ook goed voor beloond", aldus Van Zeijl.

Van de experts rekent 29 procent op een stijging voor de AEX in mei van meer dan 2 procent en 26 procent voorziet een daling.

De experts zijn voor mei "erg enthousiast" over Royal Dutch Shell. Andere namen waarin de experts vertrouwen hebben, zijn Aegon en Unilever. Just Eat Takeaway is volgens de experts hét aandeel om te mijden, net als Unibail-Rodamco-Westfield en Adyen.

De Chinese en Japanse beurs zijn vandaag gesloten, net als Londen.

Uit Duitsland kwam het nieuws dat de detailhandelsverkopen in maart hard zijn gestegen. De industrie in de eurozone wist de groei vast te houden, zo bleek uit de inkoopmanagersindex voor de industrie.

"De industrie in de eurozone is 'booming', met een nieuw record voor de PMI', aldus econoom Chris Williamson van Markit. Wel waarschuwde Williamson dat de vraag sterker stijgt dan het aanbod, met als gevolg hogere prijzen. Die stijgen zelfs in het hoogste tempo ooit door Markit gemeten.

"De grote vraag is hoe lang deze opwaartse prijsdruk zal aanhouden […] en hoeveel consumenten hiervan merken", aldus de econoom.

De euro/dollar handelde op 1,2031. Olie werd een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

De meeste hoofdfondsen noteerden maandag in het groen. Koplopers waren Signify en Philips met winsten van 2,2 en 1,3 procent. Signify won vrijdag al ruim 7 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. Philips profiteert mogelijk van een outlookverhoging door sectorgenoot Siemens Healthineers vanochtend. 

Unibail-Rodamco-Westfield en Just Eat Takeaway daalden maandag 0,3 en 0,4 procent. KPN leverde zelfs 3,9 procent in. 

KPN werd door de combinatie EQT en Stonepeak en het Amerikaanse KKR benaderd voor een overname. Het bestuur van KPN besloot beide pogingen af te wijzen, "aangezien ze geen tastbare en significante toegevoegde waarde opleveren". Een koude douche, schreef Degroof Petercam. "Wij blijven van mening dat de kans op een succesvolle overname van KPN erg klein is", schreef de analist. De zakenbank heeft een Houden advies op KPN met een koersdoel van 2,70 euro.

In de AMX ging Air France-KLM 1,4 procent hoger en won TKH een procent. JDE Peet's verloor 1,3 procent en Arcadis daalde 2,7 procent, maar die laatste noteert ex-dividend.

Bij de smallcaps ging Brunel 1,8 procent hoger en won Neways 1,6 procent. Wereldhave werd 0,7 procent goedkoper.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 50% zegt kopen 4 stemmen
AMX 50% zegt kopen 4 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. JoghoJogho 3 mei 2021 10:48
    "aangezien ze geen tastbare en significante toegevoegde waarde opleveren". Het mag duidelijk zijn dat KPN en de Nederlandse Staat niet zitten te wachten op partijen als KKR die een belang nemen, om daarna de overgenomen prooi vol te hangen met schulden om er een paar jaar later alweer uit te stappen. Een overnamekandidaat zal uit de Telecom sector zelf moeten komen lijkt het, KPN als onderdeel van een Europees glasvezel netwerk.
  2. forum rang 4 Mr_Market 3 mei 2021 10:50
    quote:

    JoghoJogho schreef op 3 mei 2021 10:48:

    "aangezien ze geen tastbare en significante toegevoegde waarde opleveren". Het mag duidelijk zijn dat KPN en de Nederlandse Staat niet zitten te wachten op partijen als KKR die een belang nemen, om daarna de overgenomen prooi vol te hangen met schulden om er een paar jaar later alweer uit te stappen. Een overnamekandidaat zal uit de Telecom sector zelf moeten komen lijkt het, KPN als onderdeel van een Europees glasvezel netwerk.
    EQT = Deltafiber en ericsson, hoezo geen sector genoot?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    865,36
    +0,00% +0,01
  2. AMX 18:05
    926,60
    +0,86% +7,92
  3. ASCX 18:05
    1.189,83
    -1,50% -18,08

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links