Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Nederlandse inkoopmanagersindex naar nieuw record

Nederlandse inkoopmanagersindex naar nieuw record

(ABM FN-Dow Jones) De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in april op een nieuw record uitgekomen. Dit maakten Nevi en Markit maandag bekend.

De inkoopmanagersindex steeg van 64,7 in maart naar 67,2 in april, de hoogste stand ooit gemeten.

"De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid liet de snelste groei zien in drie jaar en de verlenging van de levertijden was de grootste ooit", aldus Nevi en Markit.

"De snelle groei zet nog meer druk op toeleveringsketens", zei sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. "Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal producenten van bijvoorbeeld auto's, maar ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan worden geremd. De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen. Het lijkt er dus op dat het chiptekort ook Nederlandse machine- en apparatenbouwers kan raken, wat een ernstige belemmering zou kunnen vormen voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en hun toeleveranciers. Het is de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen."

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Philips Koninklijke 46,380 11 jun
-0,245
-0,53%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links