Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Afzetprijzen Nederlandse industrie schieten omhoog

Afzetprijzen Nederlandse industrie schieten omhoog
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in maart hard gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijzen stegen gemiddeld met 6,8 procent op jaarbasis. Een maand eerder waren de producten van de industrie nog maar 0,7 procent duurder dan een jaar eerder. De 11 maanden daarvoor daalden de prijzen zelfs.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 55 euro. Dat is 77 procent meer dan een jaar eerder. In februari 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 51 euro, circa 1 procent meer dan een jaar eerder.

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart met 2,0 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 2,1 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,9 procent, aldus cijfers van het CBS.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Martin K. 30 april 2021 08:16
  Ik vraag me af of olie hier een grote rol speelt, in 2018 was de olieprijs U$ 75 per vat, dus veel hoger als nu.
  Ok, alle overige grondstoffen zijn duurder geworden, maar er zit nog iets achter.
  Als de coronacrisis iets heeft aangetoond is het wel dat niemand was voorbereid. Er waren onvoldoende buffers, alles moest " just in time" en die logistieke stroom kwam tot stilstand.
  Zo zijn er onvoldoende chips leverbaar, waardoor de industrie stagneert. Fabrieken zetten hun productie eenvoudig stil, wegens gebrek aan onderdelen, zoals chips.
  Minder productie is minder aanbod, en dat is basic economie, dan stijgt de prijs.

  De bedrijven hebben die inkomsten hard nodig om weer wat buffers op te bouwen.
  Gaat het herstel te snel, dan zullen de prijzen hoog blijven, dan gaat inflatie de burgers plagen. Zwakt de vraag af, terwijl de industrie herstelt, dan neemt ook de inflatie iets af.
  De overheid doet er goed aan, om niet te veel te stimuleren. In Europa begrijpt men dat, maar aan de overkant heeft Jo Biden daar weinig begrip voor. grote kans dat de Amerikaanse markt wat oververhit.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links